Nixon-tapes te koop aangeboden

Het Amerikaanse Nationale Archief gaat cassettes met geheime conversaties die oud-president Richard Nixon voerde ten tijde van het Watergate-schandaal, in januari te koop aanbieden.

Het Nationale Archief wil hiermee aan de vraag naar de Nixon-tapes tegemoet komen. ,,In het verleden is er veel belangstelling geweest om de tapes voor de radio te gebruiken'', zegt woordvoerster Susan Cooper. ,,Onderzoekers zijn geïnteresseerd in het hebben van eigen kopieën en professoren willen de tapes in hun lessen gebruiken.''

Volgens Cooper wil het archief geen financieel gewin behalen met de verkoop van de cassettes. De prijs ervan zal overeenkomen met de kosten die gemaakt moeten worden met het kopiëren en verkopen van de tapes.

Het Archief heeft in totaal 3.700 uur aan opgenomen Nixon-materiaal, maar slechts 264 uur hiervan zal aan het publiek beschikbaar worden gesteld. Het zijn wel de meest saillante episode's uit de Nixon-tapes. Ze zullen de gesprekken bevatten die de Republikein Nixon voerde over de inbraak en plaatsing van afluisterapparatuur in het partijkantoor van de democraten in het Watergate-gebouw in 1972. Vervolgens is te horen hoe de president allerlei suggesties doet om het schandaal in de doofpot te steken. De opname's leidden uiteindelijk tot de ondergang van Nixon en tot zijn aftreden in 1974.

Op de tapes is het taalgebruik van Nixon ongezouten, hetgeen destijds erg tot de verbeelding van de Amerikaanse bevolking sprak. Zo beveelt Nixon de diefstal van een document uit een Amerikaanse denktank met de woorden ,,Inbreken en het eruithalen''.

In 1992 werd het Nationale Archief door de belangenorganisatie Public Citizen aangeklaagd omdat het geen haast zou maken met de uitgave van de Nixon-tapes. (AP)