Niger heeft weer een grondwet

Niger heeft sinds gisteren weer een grondwet. De nieuwe grondwet, waarover de bevolking zich vorige maand mocht uitspreken in een referendum, is gisteren definitief goedgekeurd door de militaire junta in Niamey. De nieuwe grondwet voorziet in de installatie van een semi-presidentieel regime voor het besturen van de Vijfde Republiek. De vorige republiek ging in april dit jaar ten onder tijdens een militaire staatsgreep, waarbij president Ibrahim Baré Maïnassara het leven liet. Onder leiding van majoor Daouda Malam Wanké werd een militaire `overgangsregering' gevormd die het land negen maanden zou besturen. In de grondwet is vastgelegd dat de plegers van deze coup en van een eerdere staatsgreep, in januari 1996, amnestie krijgen. Wanké, die als integer maar hard wordt beschouwd, heeft altijd gezegd dat de dood van Baré een `ongeluk' was.

Op 18 juli stemde 90 procent van de kiezers tijdens een referendum vóór de nieuwe grondwet. De opkomst lag rond de dertig procent. Wanké noemde de resultaten van het referendum onlangs ,,de eerste etappe naar de terugkeer van de democratie''. De eerste ronde in de presidentsverkiezingen staat gepland voor 3 oktober, de tweede ronde voor 14 november.

Inmiddels zijn er twee kandidaten, Hamid Algabid en Ahmadou Boubacar Cisse, beiden afkomstig uit de grootste partij van Niger, het Samenwerkingsverband voor Democratie en Vooruitgang. (Reuters, AFP)