Nieuwe Magical Mystery Tour naar de eclips

Ken Kesey, de 64-jarige auteur van One Flew Over the Cuckoo's Nest, onderneemt opnieuw een `grensverleggende busreis', net zoals in de jaren zestig. Ditmaal gaat hij naar Cornwall, om daar de laatste eclips van het millennium met een performance op te luisteren.

Vijfendertig jaar geleden trok de auteur in een oude, psychedelisch opgeschilderde schoolbus in een LSD-roes door Amerika, op weg naar de eindbestemming `Further' samen met zijn hippie-volgelingen, de Merry Pranksters: hij inspireerde daarmee de Beatles tot hun plaat Magical Mystery Tour en stimuleerde Amerikaanse jongeren zich ook `on the road' te begeven. Keseys bustrip uit 1964 werd vereeuwigd in Tom Wolfes roman The Electric Kool-Aid Acid Test.

De nieuwe bustoer, die de naam `Search for Merlin' kreeg, heeft tot hernieuwdebelangstelling geleid voor Kesey's `geestverruimende activiteiten' uit de jaren zestig, meldt de Britse krant The Independent. Met een vooruitziende blik filmde Kesey zowel zijn busreis als de daarop volgende `Acid Tests' (LSD-feesten) thuis in Californië. Maar de beoogde eerste `acid' film is nooit gemaakt. De Britse productiemaatschappij Channel 4 heeft nu van dit filmmateriaal gebruik gemaakt voor een documentaire, `Tripping', die afgelopen zaterdag is uitgezonden. De documentaire zal worden uitgebreid tot een 90-minuten durende bioscoopfilm met als producer Vikram Jayanti, die al eerder de documentaire `When We Were Kings' over Mohammed Ali produceerde. Hedendaagse artiesten als Beck en Tom Waits zullen de soundtrack voor hun rekening nemen, met nieuwe uitvoeringen van jaren zestig-nummers van Skip Spence.

De `Search For Merlin'-toer is vrijdag in Brighton van start gegaan. Via Stonehenge zal het gezelschap, waaronder een aantal van de oorspronkelijke Pranksters, doorrijden naar Cornwall, waar woensdag het hoogtepunt van de trip is gepland met een optreden in een openluchttheater tijdens de eclips. De voorstelling rond het thema `koning Arthur' zal opgeluisterd worden met de fameuze Thunder Machine, een combinatie van onder ander een rookmachine, pianosnaren en de bumper van een Thunderbird. De groep zal dan tot eind augustus de reis door Groot-Brittannië voortzetten en nog een aantal optredens verzorgen. Naar verluidt ziet Kesey deze `Search For Merlin'-toer in het verlengde van zijn eerste trip, maar er is al één in het oog springend verschil. Voor alle zekerheid huurde Kesey zelf van te voren een hasj-hond om het busje te doorzoeken, zodat de nieuwe `Further' geheel vrij van drugs door de Britse douane zou komen.

    • Corine Vloet