LINGUINE MET GARNALEN

Zuid-Italianen – met name de bewoners van Taranto – kiezen bij pastagerechten met schaal- en schelpdieren altijd voor linguine, een soort platgeslagen spaghetti. Linguine zijn enigszins ovaal in doorsnede en iets breder en dikker dan spaghetti. In goed gesorteerde supermarkten en delicatessenwinkels is deze Zuid-Italiaanse pastasoort te koop. Bereiding: Pel de garnalen. Verhit 1 1/2 eetlepel van de olie in een pan en fruit daarin al roerend de koppen en pantsers van de gepelde garnalen tot ze roze kleuren. Voeg 2 dl water, fijngesneden peterseliestelen, cayenne en wat zout toe. Breng alles aan de kook en laat het in gesloten pan 10 min. koken op laag vuur. Giet alles door een bolzeef, vang de garnalenbouillon op en druk koppen en pantsers goed uit. Kook de verkregen garnalenbouillon op laag vuur in tot 1 dl. Snijd tijdens het koken van de bouillon de courgettes in blokjes van 2 cm. Verwijder zonodig de groene kern uit de knoflookhelften en snijd ze in reepjes en in kleine stukjes. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de garnalenstaartjes horizontaal doormidden, verwijder het vrijgekomen darmkanaal (zwarte draad) en snijd de gehalveerde staartjes overdwars in drie stukken elk. Verhit de resterende olie in een hapjespan en fruit daarin al roerend de blokjes courgette, fijngesneden knoflook en peterselieblad op halflaag vuur gedurende 5 minuten. Voeg de tomaten toe en laat ze op iets hoger vuur meefruiten gedurende 3 min., of tot het vrijgekomen vocht van de tomaten merendeels is verdampt. Giet de ingekookte garnalenbouillon erbij en laat het geheel op halflaag vuur 5 min. koken in halfgesloten pan tot een dunne saus is verkregen. Stoof de garnalen de laatste 2 min. mee in de saus tot ze gaar en een mooi roze kleur hebben. Proef of de saus voldoende gezouten is en maal er peper naar wens bij. Kook de linguine in kokend en gezouten water bijtgaar, giet ze af in een vergiet, schud het kookvocht snel weg en schep de vochtige pasta door de garnalensaus. Verdeel de linguine over voorverwarmde diepe borden en laat geraspte parmigiano achterwege.

    • Florine Boucher