Komkommernieuws

Zoals Joep Habets zelf al zegt in zijn artikel op 3 augustus, de tragiek van de komkommer is dat niemand nieuws over de komkommer zelf serieus neemt. Hierbij willen wij blijk geven van het tegendeel.

Volgens Habets ligt het hoogtepunt van de aanvoer van de komkommer van april tot en met juni. Dat geldt misschien voor de alom bekende kaskomkommer, die kaarsrecht, geplastificeerd maar helaas volkomen smakeloos voor een paar kwartjes bij de supermarkt te kopen is, maar niet voor de door hem geroemde vlekkerige, kromme, bobbelige, maar o zo lekkere komkommer-van-de-volle-grond. Wij zijn dan misschien geen `groente-technici, maar we weten wel dat de komkommerplant in ons groentetuintje de meeste komkommers geeft in de maanden juli en augustus. Precies de maanden dat de kranten het dunst zijn, dus de term `komkommertijd' is hierop uitstekend van toepassing. En voor wie eens een echte komkommer wil eten: een komkommerplant koop je in mei, en zet je onder glas in goedbemeste aarde. Tegen de tijd dat het lekker warm begint te worden, kan de glasbak openblijven. Veel water geven, maar daarbij opletten dat de bladeren niet nat worden. Het is een ietwat gevoelig plantje, maar het levert een aangename verfrissing in een letterlijk en figuurlijk droge periode!

    • H. Wassink