KLASSIEKER

In de comedy Taxi (1978-1983) zijn de chauffers vrijwel allemaal in afwachting van een echte carrière: galeriehouder, toneelspeler, bokser, verse immigrant – dat werk. Taxi kende weinig actie en veel verbale strijd en dankzij een bijzonder sterke rolbezetting – alle karakters waren op maat gemaakt voor de acteurs – werd het een van de leukste komedies ooit.

De serie heeft twee contrasterende hoofdpersonen. Het goede wordt vertolkt door Judd Hirsch als de al wat oudere en bedaagde chauffeur Alex Reiger. Hij is het rustpunt in de duiventil van de taxigarage van de Sunshine Cab Company waar de auto's af en aan rijden en de verhalen ontstaan in de kring van schaftende bestuurders. Iedereen komt bij hem met grote en kleine problemen. De meeste daarvan worden veroorzaakt door de kleine Danny DeVito als de enorm grofgebekte ritcoördinator Louie DePalma die vanuit zijn beschermde kooi niets liever doet dan zijn chauffeurs kleineren. Al het slechte in Taxi komt in hem samen. Hij is kleinzielig, afschuwelijk gemeen en ongelooflijk grappig. Het was een rol die DeVito voor het leven tekende.

Dat Hirsch en DeVito het iedere aflevering met elkaar aan de stok krijgen, hoort bij de formule. De andere verwikkelingen komen van een gemankeerde bokser Tony Danza, de Italiaans-Amerikaanse spierbal die aansluitend een hoofdrol zou spelen in Who's the Boss? Christopher Lloyd is onnavolgbaar als Jim Ignatowski, een Harvard-intellectueel die na experimenten met drugs volledig en onomkeerbaar de kluts is kwijtgeraakt. Lloyd's botte zotheid is onvergetelijk en verwijst naar zijn latere rol als gek-geniale geleerde in Back to the Future. En dan werken er bij het taxibedrijf nog een hoopvolle acteur (Jeff Conaway, die vlak daarvoor een rol speelde in Grease) en een gescheiden vrouw met twee kinderen (Marilu Henner). Extreem komisch is de automonteur Latka Gravas – mogelijk een verdwaasde Oost-Europese immigrant, volgens anderen kwam hij van een andere planeet. Latka was een rol van de in 1984 overleden Andy Kaufman die sindsdien een cultfiguur werd. Dit jaar komt er over zijn leven een film uit – Man on the Moon, naar het nummer dat de popgroep R.E.M. over hem schreef – met Jim Carrey in de hoofdrol.

Taxi, op werkdagen rond 9.15 uur op SBS6.

(Tekst Dirk Limburg, foto Kippa)