In bomvol Reims moeten veel gasten wildkamperen

Reims verwacht morgen een half miljoen bezoekers om de zonsverduistering mee te maken. Onder die grote schare bevindt zich ook de Amerikaanse operazangeres Jessye Norman. Om 12.26 uur precies zal zij zingend de zon verwelkomen op het plein voor de beroemde kathedraal.

Behalve zij kwamen ook Julien Goncalves en Cindy Novik speciaal uit Zuid-Frankrijk. ,,Uniek! Een totale zonsverduistering! Dat wilden we niet missen'', zeggen beide studenten.

Maar ja, hotels vol, campings vol. Ze zitten een beetje zielig op een bankje op het plein voor de kathedraal van Reims.

Wildkamperen dan maar? Het mag eigenlijk niet. Julien: ,,Maar ik denk niet dat de politie problemen gaat maken. Dit is een speciale dag, toch?''

Reims, een historische stad met een kleine 200.000 inwoners, verwelkomt morgen een half miljoen bezoekers. Maar hoewel alle slaapplaatsen al maanden gereserveerd zijn, heeft de gemeente ,,niets georganiseerd'' voor mensen die nu nog komen. ,,Dat kunnen wij niet doen'', zegt de woordvoerder van de burgemeester. ,,Mag niet van de staat.'' Het `Office de tourisme' van Reims verwijst de enorme rij wachtenden door naar ver buiten de totaliteitszone. Beteuterde toeristen zeggen ,,dan gewoon in de auto'' te gaan slapen.

Meer dan een jaar geleden begon het stadsbestuur van Reims plannen te maken voor de 11de augustus, de grote dag van de eclips. ,,Het leek ons goede reclame voor de stad om daar iets mee te doen'', aldus de woordvoerder.

En dus werd Jessye Norman, de Amerikaanse opera-ster, gevraagd de zon te verwelkomen. Op het plein voor de kathedraal van Reims wordt nu nog gebouwd aan het podium en de grote lichtshow.

Een groep Japanners fotografeert de kathedraal. ,,Yes yes, wij komen ook voor de eclips. Maar we gaan niet hier kijken'', zegt de reisleider. Hij pakt een kaart van het gebied en wijst op het observatorium, twintig kilometer buiten Reims. Daar hebben de Japanners al een half jaar geleden hun plaatsen gereserveerd.

De stad is volgehangen met posters. `A voir absolument, not to be missed, nicht zu verpassen!'

Er worden T-shirts en ansichtkaarten verkocht. Isabelle Petit, verkoopster in een van de winkels met dit soort eclips-parafernalia: ,,We verkopen de laatste dagen meer dan honderd T-shirts per dag, en nog veel meer kaarten.'' Volgens haar is de drukte vooral de laatste maand losgebarsten. ,,Daarvoor werd er helemaal niet zoveel over gepraat.'' Hoeveel geld de grote stroom van gasten de stad zal opleveren kan niemand zeggen.

Het stadsbestuur buigt zich intussen over de dag van morgen. Op het stadhuis vergadert de projectgroep `Eclipse 1999'. Het gaat over het verkeer en de veiligheid. Hoe moeten alle auto's worden omgeleid nu het centrum morgen autovrij wordt gehouden? Zullen de mensen niet platgedrukt worden op het kleine pleintje voor de kathedraal en in de smalle straten daaromheen?

Rond het plein staat een tiental campers en rugzaktoeristen hebben de bankjes in beslag genomen.Het zijn allemaal eclipsgangers zonder camping. De kosten voor een parkeerkaart hebben ze maar voor lief genomen.

Gerrie Bruis en Ad Terheijden hebben hun camper pontificaal naast de kathedraal geparkeerd. Ze hebben hun vakantie afgestemd op de zonsverduistering. ,,Ach ja, het is wel een gekte, steeds op de Franse radio en zo. Maar we willen het natuurlijk wel meemaken.''

    • Yasha Lange