Grof geweld in taxi-oorlog

De spanningen in de Amsterdamse taxiwereld lopen opnieuw hoog op door een reeks confrontaties tussen chauffeurs van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) en concurrent Taxi Direkt, die sinds oktober vorig jaar met ongeveer twintig auto's de monopoliepositie van TCA doorbreekt. Directeur R. Weingarten van Taxi Direkt heeft een onderhoud met de burgemeester aangevraagd.

Vrijdagnacht reed een groep TCA-chauffeurs een Taxi Direkt-collega klem die – legaal – gebruik wilde maken van de standplaats op het Leidseplein. De confrontatie werd op video vastgelegd door Taxi Direkt en uitgezonden door de lokale TV-zender AT5. Op de opname is te zien dat een TCA-chauffeur de directeur van Taxidirekt bedreigt met het ,,bezorgen van een dwarslaesie''. Afgelopen nacht werd opnieuw een chauffeur klemgereden. ,,Het ging deze keer om een solo-actie van een losgeslagen projectiel'', aldus Taxi Direkt-bestuurslid Titus van der Wal.

Bij de Amsterdamse politie stapelen de meldingen en aangiften zich op. Donderdag spoot een TCA-chauffeur pepperspray door het open raam van een Taxi Direkt-chauffeur naar binnen. Ook waren er geruchten dat een knokploeg Taxi Direkt ,,definitief van de straat zou slaan''. De politie heeft Taxi Direkt geadviseerd om haar in te lichten als ze gebruik willen maken van de standplaatsen.

De TCA-directie zegt dat het gaat om ,,enkele uitwassen'' die niet representatief zijn voor de TCA als geheel. TCA wil het politieonderzoek afwachten voordat disciplinaire maatregelen worden genomen. ,,Taxi Direkt heeft namelijk de gewoonte om dingen op te blazen'', aldus TCA-bestuurslid H. Janmaat.

Vergunningenverlener OLT-AZAM hoopt over enkele weken de vergunningen van misdragende TCA-chauffeurs in te trekken. AZAM vindt het ,,bedenkelijk'' dat TCA de harde kern niet zelf heeft ,,teruggefloten''.