Gesprekken over gigant in aluminium

Het Canadese Alcan Aluminium, het Franse concern Pechiney en AluSuisse-Lonza uit Zwitserland onderhandelen over een fusie. De combinatie zou de grootste aluminiumgroep ter wereld worden.

Met een omzet van 40 miljard gulden per jaar passeren ze de huidige nummer één, het Amerikaanse concern Alcoa. Het Nederlandse Hoogovens behaalde in 1998 in aluminium een omzet van 3,25 miljard gulden.

Pechiney en AluSuisse hebben vandaag bevestigd dat de drie bedrijven gesprekken voeren. De bedrijven waarschuwen dat de onderhandelingen geen garantie bieden op een fusie. Als de fusie doorgaat, zal dat grote gevolgen hebben voor de andere aluminiumproducenten. Het Nederlandse staal- en aluminium-concern Hoogovens, dat fuseert met British Steel, produceert jaarlijks 450.000 aluminium.

De onderhandelingen tussen het drietal zijn gestimuleerd door de slechte marktsituatie op de aluminiummarkt. De economische moeilijkheden in Azië en Latijns-Amerika zetten de afzet van het metaal onder druk. De prijs van aluminium op de Londense metaalmarkt is gedaald naar het laagste niveau van dit jaar.

Alcan Aluminium, dat actief is in Latijns-Amerika en Azië, zag door de lage prijzen de winst over het eerste half jaar met 50 procent dalen naar 109 miljoen dollar, tegen 203 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

AluSuisse staat eveneens onder druk. Diens poging om samen te gaan met het Duitse concern Viag mislukte in maart. De aandeelhouders zetten de directie van AluSuisse daarna onder druk om het concern om te vormen tot een echte wereldleider. AluSuisse is onderdeel van AlGroup dat ook chemie- en verpakkingsdivisies bezit. Die zullen, zo vermoeden analisten, verkocht worden als de fusie doorgaat.

Volgens deskundigen komt er door de vorming van de nieuwe gigant ongetwijfeld een fusiegolf op gang binnen de aluminiumwereld. Andere partijen worden gedwongen eveneens samen te gaan of aluminiumdivisies af te stoten.

Volgens The Wall Street Journal zullen de de bedrijven de fusie nog deze week officieel bekend maken.

Beleggers reageerden enthousiast. Op de Zwitserse beurs steeg de koers van Algroup vanmorgen met bijna 4 procent. De koers van Pechiney steeg met 2,5 procent.

Correcties:

De grafiek bij het bericht Gesprekken over gigant in aluminium (in de krant

van dinsdag 10 augustus, pagina 11) geeft omzet- en winstcijfers van de drie

betrokken aluminiumconcerns in guldens. Dit had Amerikaanse dollars moeten

zijn.