Geleerde promoveert op Engelse post-punk

De Nederlander Martijn Voorvelt mag zich na vijf jaar onderzoek aan het Engelse University College Bretton Hall doctor in de muziek noemen. Voorvelt kreeg de titel Ph.D. voor zijn proefschrift over Britse post-punk experimentele popmuziek van 1977 tot 1983.

Volgens de 31-jarige Amsterdammer behandelt hij in zijn proefschrift ,,een uniek onderwerp, waar nog vrijwel niets over geschreven is''. Voorvelt vindt dat de popexperimenten ondanks de relatieve obscuriteit op een trage en moeilijk te traceren manier heel invloedrijk zijn geweest.

Tussen 1977 en 1983 experimenteerden Britse musici als Wire, This Heat, Throbbing Gristle en Test Department binnen de popmuziek. Tijdens deze korte post-punk periode kregen ook oudere pop-experimentalisten als Fred Frith, Robert Wyatt en Brian Eno meer bekendheid. Eno verwierf grote faam als producer van onder meer de Ierse rockband U2 en was onlangs hoofdgast op het Holland Festival.

Het proefschrift 'Britse post-punk experimentele popmuziek van 1977 tot 1983' is volgens Voorvelt een ,,wegbereidend werk dat orde moet scheppen in de chaos door post-punk experimentalisme historisch in kaart te brengen en theoretisch te verklaren.'' In het belangrijkste deel van het proefschrift staan analyses van experimentele liedjes.

Volgens Voorvelt toont zijn studie aan dat popmuziek niet alleen interessant is als sociologisch verschijnsel, maar dat het ook muzikaal serieus moet worden genomen. (ANP)