`CIA vergiftigde Sotomayor'

Enkele honderden inwoners van de Cubaanse hoofdstad Havana zijn gisteren de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan hoogspringer en nationaal idool Javier Sotomayor. De wereldrecordhouder moest vorige week tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in het Canadese Winnipeg zijn gouden medaille inleveren nadat bij een dopingstest sporen van cocaïne in zijn urine waren aangetroffen.

Op initiatief van enkele plaatselijke communistische leiders verzamelden de demonstranten zich voor het huis van Sotomayor in de dure woonwijk Miramar. ,,Je gouden medaille op de Pan Amerikaanse Spelen is niet verloren, maar wordt gedragen in de harten van de elf miljoen Cubanen die van je houden en je bewonderen en respecteren'', stak Eduardo Saenz van het staatssportbedrijf Inder de hoogspringer een hart onder de riem.

De 31-jarige Sotomayor beklaagde zich in een korte toespraak nogmaals over het onrecht dat hem in Canada was aangedaan. De hoogspringer zal zijn glansrijke carrière waarschijnlijk beëindigen als hij voor twee jaar wordt geschorst. Vooralsnog is hij echter vastbesloten eind deze maand deel te nemen aan de wereldkampioenschappen atletiek in het Spaanse Sevilla.

Volgens Cubaanse atletiekofficials hebben de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en anti-Castro ballingen geknoeid met het voedesl van Sotomayor. De Cubaanse president Fidel Castro liet weten dat hij nog nooit zoveel `vuiligheid' heeft gezien als werd toegestaan door de Canadese organisatoren van het toernooi. Castro verwelkomde de Cubaanse sportdelegatie op de luchthaven van Havana met een korte toespraak. ,,Jullie komen met opgeheven hoofd terug van het zwaarste slagveld dat een Cubaanse sportdelegatie ooit heeft betreden'', zei Castro. Ook de Cubaanse gewichtsheffers William Vargas Trujillo en Rolando Delgado Nunez werden in Canada geschorst wegens doping.

Cubaanse officials en de landelijke media roemden de goede resultaten die de atleten ondanks de `oneerlijke strijd' hebben geboekt. Cuba eindigde met een oogst van 69 medailles op een tweede plaats in het eindklassement, achter de Verenigde Staten (106 gouden medailles). (Reuters)