Chinooks aan de grond na gebleken defect

Het Amerikaanse leger houdt al zijn 466 CH-47 Chinook-helikopters om veiligheidsredenen aan de grond. Aanleiding voor de maatregel is het defect dat eind vorige week in Groot-Brittannië werd gevonden in de versnellingsbak van een door Boeing gemaakte CH-47 legertransporthelikopter. Boeing was gewaarschuwd dat bij het toestel in Groot-Brittannië tijdens onderhoudswerkzaamheden een scheurtje in het transmissiesysteem was aangetroffen.

Het Amerikaanse leger maakte bekend dat het vliegverbod voor de Chinooks vrijdagavond is ingesteld. Legers van andere landen die Chinook-helikopters hebben, is door Boeing geadviseerd hun Chinooks ook aan de grond te houden tot experts van de Amerikaanse fabrikant ernaar hebben kunnen kijken. Chinooks die op dit moment operationeel zijn in Bosnië en Kosovo, worden tot nader order aan de grond gehouden.

Problemen met de versnellingsbak kunnen een fatale afloop van een vlucht betekenen. Tot nu toe heeft het mogelijke probleem met de versnellingsbak van de helikopters geen ongelukken veroorzaakt. De Chinook heeft wel een rijke `crash-geschiedenis'. Juni 1994 stortte er één van de RAF neer boven het Schotse Mull of Kintyre waarbij 29 mensen omkwamen. In november 1986 verongelukte een, eveneens Britse, Chinook bij de Shetland eilanden. In de Verenigde Staten stortten tussen 1985 en 1994 tien Chinooks neer.

Nederland beschikt over dertien CH-47-helikopters, tien op de luchtmachtbasis Soesterberg en nog eens drie die zijn gestationeerd in Albanië. Op advies van Boeing blijven ook deze toestellen aan de grond.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt ervan uit te gaan dat de controle-beurt van korte duur zal zijn. (ANP, Reuters)