Bibliotheek Boijmans: waterschade

Duizenden boeken uit de bibliotheek-kelder van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam hebben vanmorgen ernstige waterschade gelopen. Een nog onoverzienbaar deel daarvan is onherstelbaar vernield. Tijdens plotseling noodweer liep de kelder van het oude museumgebouw tot een halve meter onder water. Het gaat om 19de-eeuwse kunsthistorische boeken en vroeg 20ste-eeuwe veilingcatalogi, de belangrijkste verzameling in Nederland, op die van het Rijksmuseum in Amsterdam na. ,,Ze zijn vochtig tot kleddernat'', aldus Louis Damen, papierrestaurator van het museum. Dankzij de alertheid van een medewerker kon een deel van de meest kostbare boekwerken meteen van de onderste naar de hogere planken worden verplaatst.

Vermoedeljk zijn de riolen vanmorgen overbelast geraakt. ,,Het water werd als een golf naar binnen gestuwd'', volgens Damen. De voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw kunnen niet tot de overlast hebben bijgedragen. Het is voor het eerst dat zich een dergelijke calamiteit in de oude kelder voordoet. De kunstcollectie van het museum is volledig intact gebleven, omdat deze onder de onaangetaste nieuwbouw-vleugel staat opgeslagen.

,,Aangezien het een kwestie van uren is dat zich bij dit vochtige en warme weer de funeste schimmel in de boeken nestelt, voeren we nu alle beschadigde boeken onmiddellijk af naar een koelveem in de Waalhaven'', aldus Damen. ,,Iedereen in het museum assisteert, zes kuub staat in de vrachtwagen, en daar komen nog wel wat kubieke meters bij.''

Damen kon nog geen exacte schatting geven van de aangerichte schade. Vroege boekbanden werden veelal met lijm op waterbasis gehecht, zodat de bladen nu volledig losraken. Hij vermoedt dat er drie, tot vier jaar en zes tot zeven ton met de restauratie is gemoeid.