Aanslag op Israelische soldaten

Elf soldaten zijn vanmorgen gewond tijdens een Palestijnse aanslag met een auto op liftende soldaten in de buurt van Jeruzalem.

De chauffeur van de auto die tweemaal in volle vaart op de soldaten inreed werd door politieagenten doodgeschoten. Volgens ooggetuigen reed de Fiat over de stoep op de soldaten in en ging toen in volle vaart over twee op de straat geworpen vrouwelijke soldaten en een soldaat die te hulp was geschoten. Een van de vrouwen is zwaar gewond in een ziekenhuis opgenomen, vijf anderen liepen lichtere verwondingen op. Vijf soldaten zijn in schoktoestand naar een ziekenhuis vervoerd.

Premier Ehud Barak heeft gezegd het incident heel serieus te nemen, maar in tegenstelling tot zijn voorganger Netanyahu wees hij niet direct met de beschuldigende vinger naar het Palestijnse gezag. Volgens de politie gaat het om een Palestijnse aanslag. Hamas nam eerder de verantwoordelijkheid op zich voor een Palestijnse aanslag in Hebron vorige week, de eerste sinds het aan de macht komen van premier Barak. Daarbij raakten twee Israeli's licht gewond. Israelische veiligheidskringen waarschuwen voor hervatting van de Hamas-terreur bij een vooruitgang in het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg.

Ondertussen heeft de politie versterkingen naar Jeruzalem gestuurd met het oog op mogelijke onlusten na het dichten vannacht van een gat in de zuidelijke muur van de Tempel-berg waarachter de Al-Aksa moskee ligt. Israelische Arabische fundamentalisten graven achter de muur de oude Al-Aksa moskee uit. Zij openden de muur en maakten er een gat in ter grootte van een deur. Volgens Israelische archeologen ontstaat daardoor schade aan de Hulda-poort die toegang gaf tot de tweede tempel.