Winststijging Van Leer, lagere omzet

De nettowinst van verpakkingsconcern Van Leer, dat binnenkort opgaat in het Finse Huhtamäki, is in het eerste halfjaar met 14 procent gestegen tot 31,3 miljoen euro (69 miljoen gulden). De omzet daalde met 4 procent tot 994 miljoen euro. Dat heeft het concern vanmiddag bekendgemaakt.

Van Leer maakt industriële verpakkingen, zoals olievaten, en consumentenverpakkingen voor onder meer de voedingsindustrie. De omzetdaling was voornamelijk te wijten aan een negatief valuta-effect en lagere prijzen die slechts gedeeltelijk werden goedgemaakt door de positieve invloed van overnames en nieuw begonnen bedrijven. In de divisie consumentenverpakkingen steeg het bedrijfsresultaat in de meeste sectoren.

Bij de industriële verpakkingen leed het concern onder de volumedaling van Britse exporteurs, die kampen met de hoge koers van het pond. Ook in Brazilië was Van Leers resultaat lager door de devaluatie van de lokale munt. De verkoop van waterflessen verbeterde.

Het totale bedrijfsresultaat steeg met 8 procent tot 64 miljoen euro. De winst per aandeel nam toe van 86 eurocent tot 92 eurocent, een stijging van 14 procent. De koers van het aandeel daalde vanochtend met 5 eurocent tot 28,30. Het aandeel staat al enige tijd vlak onder het niveau van het bod van Huhtamäki dat bereid is 29,06 euro te betalen.

Huhtamäki maakte eind juli bekend een bod van in totaal 952 miljoen euro (2,1 miljard gulden) te willen uitbrengen op Van Leer. Afgelopen vrijdag is de Stichting Van Leer daarmee akkoord gegaan. De stichting bezit de meerderheid van de zeggenschap in het verpakkingsconcern en 50 procent van de gewone aandelen. Van de opbrengst koopt de Stichting een belang van 14,6 procent in de nieuwe combinatie.

De Finnen hebben aangekondigd eind augustus met een gedetailleerd beidingsbericht naar buiten te komen. Na de fusie met Huhtamäki ontstaat, gemeten naar omzet, het achtste verpakkingsconcern ter wereld met een omzet van 2,8 miljard euro en 22.000 werknemers. Huhtamäki beschikt over het geld voor de overname van Van Leer door de verkoop, eerder dit jaar, van zijn snoepdivisie aan het Nederlandse CSM voor bijna 1 miljard gulden.