Volleyballers danken zege aan Peter Blangé

De terugkeer van Peter Blangé heeft de nationale volleybalploeg geïnspireerd tot betere prestaties. Het Nederlands team won gisteren mede dankzij de spelverdeler het pre-olympische toernooi in Sydney. In de finale won de ploeg van bondscoach Toon Gerbrands met 3-0 van de Verenigde Staten: 25-21, 25-23 en 25-20.

Nederland bleef in Australië ongeslagen. Zaterdag werd het gastland met 3-2 verslagen. In de finale was Nederland voor de tweede keer te sterk voor de Amerikanen. Gerbrands, die veel kritiek had gekregen na de uitschakeling in de World League, was tevreden. ,,We zijn begonnen hier weer wat op te bouwen. Het zelfvertrouwen is terug. We hebben een geslaagde herstart gemaakt.''

Blangé speelde alleen in de finale een gehele wedstrijd. Daarvoor kreeg hij tijd en ruimte om ritme op te doen. ,,Blangé is nog maar kort in training. Maar alleen zijn aanwezigheid heeft al zijn uitwerking gehad op het team. De rest heeft zich aan hem opgetrokken'', loofde Gerbrands de prestatie van de teruggekeerde vedette met wie hij jarenlang in onmin leefde.

Nederland profiteerde in de finale van de grote discipline en de hoge servicedruk. Daarbij profiteerde de nationale ploeg van het relatief zwakke deelnemersveld. De sterkste volleyballanden waren afwezig in Sydney. Nederland bereidt zich voor op het Europees kampioenschap dat volgende maand in Oostenrijk wordt gehouden. Nederland speelt deze week nog drie oefenwedstrijden tegen Australië. Gerbrands: ,,Het team gaat er in ieder geval in geloven.''

In het vrouwentoernooi verloor Nederland in de finale met 3-0 van China: 25-19, 25-16 en 25-18. De nationale ploeg had eerder met 3-2 gewonnen van aartsrivaal Italië. Daardoor sprak bondscoach Pierre Mathieu over een goede prestatie. ,,Er zit duidelijk een stijgende lijn in de ploeg. We kunnen tevreden zijn.''

Mathieu koos in Sydney voor de basisploeg met Elles Leferink, Irena Machovcak, Ingrid Visser, Chaine Staelens, Riëtte Fledderus en Marit Leenstra. Kitty Sanders vervulde de rol van libero. Tijdens de komende grand-prix-wedstrijden in Azië staat zij deze positie af aan Ellen Koopman. Daarna neemt Mathieu een beslissing wie mag beginnen aan het Europees kampioenschap in het Italiaanse Perugia.

In Sydney heeft Mathieu veelvuldig gewisseld. Volgens assistent-bondscoach Arjan Boonstoppel moeten de volleybalvrouwen nog groeien. ,,Het niveau van China is nog te hoog, maar in de finale ging het alweer aanmerkelijk beter.'' (ANP)