Vakbondsleider Turkije vermoord

Semsi Denizer, een van de leiders van de grootste Turkse vakbond Türk-Is, is zaterdag vermoord in zijn woonplaats Zonguldak aan de Zwarte Zee. De 49-jarige Denizer kreeg bekendheid als leider van een grote mijnwerkersstaking in 1991. De moord komt op een moment dat Türk-Is met een landelijke staking dreigt omdat de Turkse regering van plan is de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 58 jaar voor vrouwen en 60 voor mannen. Turken krijgen veelal pensioen als ze twintig jaar gewerkt hebben, voor velen al voor hun vijftigste. Volgens de Türk-Is wil de regering de pensioenleeftijd verhogen onder druk van het IMF. De moord op Denizer lijkt echter niet politiek gemotiveerd. De politie heeft een verdachte aangehouden, die volgens Turkse kranten mogelijk lijfwacht was van Denizer en nog geld tegoed had. (AP)