`Uiver' vliegt veilig over oceaan

Het meer dan 65 jaar geleden ontworpen vliegtuig de Uiver is vanuit Atlanta op eigen kracht de Atlantische Oceaan overgestoken en zondag veilig geland in het Engelse Bruntingtorphe. Het vliegtuig maakte stops in Canada, Groenland, IJsland en Schotland.

De DC-2 wordt op 15 augustus onder escorte van een Lockheed P3C Orion van de Nederlandse marine door een speciaal getrainde Nederlandse bemanning naar Schiphol gevlogen. Het toestel is onderdeel van een expositie in het luchtvaartmuseum Aviodome over de Nederlandse hoogtepunten in de luchtvaart. Het is dit jaar 90 jaar geleden dat de eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland plaatshad. De `Douglas DC-2 PH-AJU/Uiver' is identiek aan de Uiver waarmee de KLM in 1934 de handicaprace London-Melbourne won. De vlucht geldt nog altijd als een hoogtepunt in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis.

De Uiver, met drie passagiers en duizenden poststukken aan boord, was eigenlijk tweede in de snelheidsrace én de handicaprace. Het snelste vliegtuig, de Britse DH 88 Comet, kreeg volgens de reglementen maar één prijs. Daarom mocht Uiver-gezagvoerder en KLM-directeur Plesman de vrijgekomen eerste prijs in de handicaprace in ontvangst nemen. De oorspronkelijke Uiver verbrandde twee maanden later in een Syrische woestijn.

Aviodome wil de laatste nog vliegende DC-2 voor Nederland behouden, maar heeft de financiering nog niet rond. Het museum krijgt het toestel in bruikleen tot de benodigde 1,5 miljoen gulden bij elkaar is gehaald. Aviodome heeft hiervoor tot 7 oktober de tijd gekregen van de eigenaar van de DC-2, de Amerikaanse kernfysicus Colgate Darden. Van het benodigde geld, waarvoor onlangs een nationale inzamelingsactie begon, was afgelopen week nog slechts 2,5 ton bijeen. Aviodome hoopt tijdens de tentoonstelling de rest van het geld bijeen te krijgen.