Toenadering Arafat en Barak over Wye-akkoord

De Palestijnse leider Yasser Arafat is dit weekeinde schoorvoetend akkoord gegaan met een begin van de uitvoering van het akkoord van Wye Plantation op 1 september. Arafat vindt wel dat er dan ook onmiddellijk een begin moet worden gemaakt met de terugtrekking van Israelische troepen uit die gebieden op de Westelijke Jordaanoever die aan de Palestijnen zullen worden overgedragen.

Voor het eerst is daarmee sprake van een zekere toenadering tussen de Palestijnen en de nieuwe Israelische premier Ehud Barak. Barak herhaalde zondag in het kabinet dat hij het Wye-akkoord, waarbij de Palestijnen het gezag krijgen over nog eens dertien procent van de Westelijke Jordaanoever, onvoorwaardelijk wil uitvoeren. De vorige premier, Benjamin Netanyahu, staakte de implementatie van het akkoord na de overdracht van twee procent van het gebied, in verband met gewelddadigheden van Palestijnse kant.

De toenadering tussen Arafat en Barak betekent niet dat aan de onenigheid een einde is gekomen. Onduidelijk is nog wat er precies op 1 september gebeurt. Volgens de Israelische onderminister van Defensie, Efraim Sneh, op die datum een begin gemaakt met de voorbereiding van de terugtrekking van militairen. De daadwerkelijke terugtrekking zou volgens Sneh niet voor begin oktober zijn beslag krijgen.

Saeb Erekat, die namens Arafat de onderhandelingen met Israel leidt, herhaalde dat Arafat er van uitgaat dat op 1 september, en niet pas een maand later, daadwerkelijk met terugtrekking wordt begonnen. In een gebaar dat vooral bedoeld lijkt om hun goede wil te tonen, hebben de Palestijnse autoriteiten dit weekeinde in Gaza drie leiders van de fundamentalische islamitische Hamas gearresteerd. Premier Barak heeft de afgelopen maand verschillende keren gewaarschuwd dat Hamas-terreur het vredesproces wel eens kan torpederen. Dat gebeurde ondermeer met een verwijzing naar een Hamas-pamflet waarin een spoedige hervatting van de Jihad, heilige oorlog, wordt aangekondigd.

Volgens de Israelische krant Ha'aretz heeft premier Barak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gevraagd haar bezoek aan de regio, dat voor deze of volgende week op het programma stond, uit te stellen tot begin september.

Haar bezoek, dat in het teken staat van een mogelijke hervatting van de vredesonderhandelingen tussen Israel en Syrië, zou kunnen samenvallen met het begin van de terugtrekking. (AP, Reuters, AFP)