Tennistitel El Aynaoui

De Marokkaan Youness El Aynaoui heeft gisteren in Amsterdam de Open Nederlandse tenniskampioenschappen gewonnen. Hij versloeg in de finale Mariano Zabaleta in twee sets: 6-0 en 6-3. De Argentijn was in de finale nog vermoeid van zijn verregende en uitgestelde partij in de halve finale tegen Nicolas Lapentti. Zabaleta won deze partij in drie sets, waarna hij in de eindstrijd kansloos was tegen El Aynaoui.

De 27-jarige El Aynaoui, vorig jaar winnaar van het challengertoernooi in Scheveningen, was in 1996 verliezend finalist in Amsterdam. Gisteren behaalde hij zijn eerste overwinning in een ATP-toernooi. Hij juichte aanvankelijk te vroeg, maar na zijn tweede matchpoint had hij alle reden voor een paar koddige bokkensprongen. Na zes verloren finales steeg hij gisteren naar de 25ste plaats op de wereldranglijst. Hij dankt zijn huidige successen naar eigen zeggen aan zijn gezinsleden. ,,Sinds ik met vrouw en kind reis, voel ik me geweldig'', sprak El Aynaoui.

De Marokkaan voelde zich erg thuis in Amsterdam. ,,Deze stad is fantastisch voor mij. Ik word er als een koning ontvangen. Volgend jaar kom ik zeker terug'', toonde El Aynaoui zijn dankbaarheid. Hij hoopt binnenkort een oud ideaal te realiseren: het bereiken van de top-tien. Hij kan goed uit de voeten op hardcourt, de ondergrond waarop in het najaar de meeste toernooien worden gespeeld. Drie jaar geleden stond hij in de finale in Doha en Jakarta.

El Aynaoui dankte zijn overwinning in Amsterdam aan zijn sterke forehand, die hij zonder veel topspin slaat. Gisteren was hij ook succesvol met zijn tweehandige backhand. Vanuit het achterveld bestookte hij Zabaleta met harde slagen die bijna allemaal net binnen de lijnen de grond raakten. Voor de vermoeide Argentijn was er geen beginnen aan.

Toernooi-directeur Piet van Eijsden keek na afloop terug op een teleurstellend evenement. De vijf Nederlandse deelnemers werden in de eerste ronde uitgeschakeld. Hierdoor viel de recette tegen. Vorig jaar trok het evemement vierduizend toeschouwers meer dan dit jaar. De tegenvallende publieke belangstelling (36.000 fans) was niet te wijten aan de weersomstandheden. Alleen het slotweekeinde werd gekenmerkt door regen en uitstel.

Van Eijsden hekelde gisteren het gedrag van de tennisliefhebbers in Amsterdam. Vlak voor het begin van de finale trof de organisator zeshonderd mensen in het promodorp aan. Zij wilden net aan de lunch beginnen. Van Eijsden: ,,Om het op een ordinaire manier te zeggen: ik heb de mensen er bijna uit moeten trappen om ze op de tribunes te krijgen. Het hapje en drankje gaat kennelijk voor.'' Voor volgend jaar heeft de toernooidirecteur een maatregel in gedachten: tijdens de wedstrijden gaan de televisieschermen op zwart.

Volgens Van Eijsden ontbreekt het de Nederlandse tennissers aan strijdlust. Volgens de wedstrijdleider heeft de nationale subtop elk jaar de kans zich te meten met de beste gravelspecialisten. Volgend jaar hoopt Van Eijsden de Spaanse topspeler Carlos Moya te contracteren.

Martina Hingis heeft de eerste plaats op de wereldranglijst heroverd. De Zwitserse speelster won het tennistoernooi van San Diego. Hingis versloeg in de halve finale de Zuid-Afrikaanse Amanda Coetzer met 6-1 en 6-2. In de finale was Hingis veel te sterk voor Venus Williams: 6-4 en 6-0. Hingis is de opvolgster van de Amerikaanse Lindsay Davenport, die in San Diego in de halve finale werd uitgeschakeld door haar landgenote Williams: 6-4 en 7-5. Davenport veroverde de eerste plaats op Wimbledon, waar ze profiteerde van de vroege uitschakeling van Hingis. In San Diego nam Hingis' partij tegen Williams slechts 62 minuten in beslag.

De Zweed Thomas Johansson heeft het Super 9-tennistoernooi in Montreal gewonnen. Hij won gisteravond in de finale van de Rus Yevgeni Kafelnikov: 1-6, 6-3 en 6-3. Johansson begon als outsider tegen Kafelnikov, die in de halve eindstrijd de Amerikaan Andre Agassi in twee sets had verslagen.