Strijd laait op in Indiaas Kashmir

Het Indiase deel van Kashmir wordt opnieuw overspoeld door een golf van geweld. Gisteren beschoten islamitische militanten een regionaal hoofdkwartier van het Indiase leger in het noordwesten van de deelstaat, vlak bij de bestandslijn met Pakistan, met raketten en mortieren.

De aanval, waarbij één soldaat om het leven kwam, was de derde grote aanslag in drie dagen in Indiaas Kashmir. Zaterdag schoten militanten een kolonel en drie soldaten dood toen een Indiase legerjeep in een hinderlaag was gelokt. De afgelopen week kwamen bij verschillende confrontaties tussen het leger en de militanten zeker zeventig mensen om het leven.

Volgens de Indiase regering zijn de afgelopen maanden twaalfhonderd militanten de Kashmir Vallei binnengedrongen vanuit Pakistan. Zij zouden gebruik hebben gemaakt van de massale troepenverplaatsingen van het Indiase leger van de Kashmir Vallei naar de bergen rondom Kargil in het noorden van Kashmir, waar honderden infiltranten een aantal strategische bergtoppen hadden bezet. De opleving van de guerrillastrijd in Kashmir komt drie weken nadat India de bergen van Kargil had heroverd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door de Hezbul Mujahedeen, de grootste van een tiental militante groeperingen die strijden voor de afscheiding van Kashmir van India.

De Indiase premier Atal Behari Vajpayee zei gisteren in New Delhi dat de regering niet zal praten met Pakistan zolang de vijandelijkheden in Kashmir aanhouden en Pakistan ,,terrorisme'' op Indiase bodem ondersteunt. India beschuldigt Islamabad ervan dat het militanten opleidt, wapens levert en naar India stuurt om de separatistische opstand in Kashmir, maar ook in de noordoostelijke deelstaat Assam, te voeden. De Pakistaanse regering ontkent die beschuldigingen en stelt dat het de zaak van de Kashmiri's alleen moreel en diplomatiek ondersteunt.

,,De weg naar overleg wordt niet geopend door geweld'', zei Vajpayee tijdens de opening van zijn campagne voor de landelijke verkiezingen die volgende maand beginnen en in oktober eindigen.

De Pakistaanse ambassadeur in New Delhi, Ashraf Jehangir Qazi, zei dat premier Vajpayee en de Pakistaanse premier Nawaz Sharif elkaar kunnen ontmoeten bij de Algemene Vergadering van de VN, in september, om de dialoog tussen beide landen te hervatten. ,,De dialoog moet niet gevangen worden gehouden door de verkiezingscampagne in India'', aldus Qazi.

De Pakistaanse regering heeft na de beëindiging van de strijd in Kargil verscheidene keren voorgesteld te gaan praten met India, maar de Indiase regering zegt daar niets voor te voelen zolang de gevechten doorgaan. Hoewel de infiltranten uit de bergen van Kargil zijn verdwenen beschieten grenstroepen van India en Pakistan elkaar nog vrijwel dagelijks over de bestandslijn in Kashmir.