`Russische mafia is gevaar voor Zwitsers'

,,De Zwitserse economie wordt ondergraven door de mafia uit het Oosten'', zei Carla Del Ponte gisteren in een vraaggesprek met de Zwitserse krant SonntagsBlick.

In een van haar zeldzame interviews schat de Zwitserse openbaar aanklager, die op de nominatie staat om hoofdaanklager te worden van het Joegoslavië-tribunaal en het Rwanda-tribunaal van de VN, dat ten minste driehonderd Zwitserse bedrijven door de mafia zijn geïnfiltreerd.

Als reden voor de aantrekkelijkheid van Zwitserland noemt Del Ponte ,,de dienstverlening [van de banken] en de mythe van het bankgeheim''. De mafia lijkt zich volgens haar weinig aan te trekken van een mede op haar instigatie ingevoerde wet uit 1998 waarin het bankgeheim wordt beperkt als er sprake is van mogelijke criminele activiteiten.

Bankiers en financieel adviseurs, die zich fel tegen de wet hebben verzet, zijn sindsdien verplicht om verdachte transacties te melden.

Del Ponte erkent dat de wet nieuwe mafia-activiteiten nauwelijks heeft kunnen voorkomen. In een gesprek met een gearresteerde mafiabaas sprak ze haar verbazing erover uit dat de man ondanks herhaalde waarschuwingen toch steeds weer gebruikmaakte van Zwitserse financiële diensten. Waarop de man volgens Del Ponte antwoordde: ,,Maar uw banken zien er zo serieus uit – zoals échte banken''.

De openbaar aanklager beschouwt de Russische mafia als een serieuze bedreiging voor Zwitserland. ,,Waar de mafia haar spaarvarken heeft, heeft ze er geen behoefte aan, om op te vallen door geweld. Maar die situatie kan gemakkelijk veranderen: eerst komt het criminele geld Zwitserland binnen, daarna volgen de eigenaars.''

Del Ponte waarschuwt er ook voor, met een indirecte verwijzing naar slapende rekeningen van Holocaust-slachtoffers, dat de Zwitserse banken in de toekomst wel eens problemen kunnen krijgen met slapende rekeningen van dode drugsbaronnen. ,,De leider van een Colombiaans drugskartel heeft me tijdens een verhoor in de VS verteld, dat een aantal dode drugsbazen grote sommen geld op Zwitserse banken heeft. Het probleem is, hoe we die rekeningen opsporen'', aldus Del Ponte.

Op de vraag of de Russische mafia niet in haar vuistje lacht nu zij vertrekt naar de Verenigde Naties antwoordt Del Ponte, die nog niet zeker is van haar benoeming, dat dat een hypothetische vraag is. ,,Maar ik ben niet de enige zorg voor de mafia.''