Rellen tussen KFOR en Albanezen in Mitrovica

In Kosovska Mitrovica, in het noorden van Kosovo, is het de afgelopen drie dagen tot schermutselingen gekomen tussen Albanezen en Franse KFOR-eenheden, die wilden verhinderen dat de Albanezen de Servische wijk binnentrokken.

Vanochtend werd bij de gevechten een Franse KFOR-soldaat gewond. Hij kreeg twee zware stenen tegen het hoofd en werd met een knuppel geslagen. Zijn toestand is ernstig.

Zaterdag verzamelden zich duizend Albanezen bij de brug over de rivier de Ibar, die de Servische wijk scheidt van de Albanese. Terwijl aan de overkant van de rivier honderden Serviërs hen met provocerende spreekkoren uitdaagden, eisten de Albanezen vrije doorgang. De Franse KFOR-militairen wilden die, bang voor een bloedbad, niet verlenen. Vervolgens kwam het tot gevechten tussen de Fransen en de Albanezen. De KFOR-soldaten werden uitgemaakt voor `terroristen' en bekogeld met stenen en blikjes. Tijdens de wilde vuistgevechten werden vier Albanezen opgepakt.

Gisteren kwam het bij de brug weer tot gevechten, maar op veel kleinere schaal. Na de strijd, waarbij één Albanees werd opgepakt, stonden de partijen nog anderhalf uur kwaad tegenover elkaar.

De Albanezen zijn tijdens de oorlog om Kosovo verdreven uit hun woningen in wat nu de Servische wijk van de stad is. Ze eisen naar hun huizen te mogen terugkeren. De Franse KFOR-soldaten hebben controleposten aan beide kanten van de brug ingericht om voetgangers en auto's te controleren. De toestand aan de brug is al weken gespannen en alleen vrouwen en kinderen kunnen de brug min of meer veilig oversteken. Albanese mannen zijn aan de Servische kant hun leven niet zeker, reden waarom de Albanezen niet naar hun woningen terug kunnen.

Volgens de Franse KFOR-soldaten zijn de rellen op touw gezet door al dan niet eigenmachtig optredende leden van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. De aanstichters van de opstootjes zijn bekend, zei gisteren een woordvoerder van de Franse eenheid. De Albanees die gisteren werd gearresteerd (en na enige tijd weer vrijgelaten) zou tot die aanstichters behoren. ,,Het is een vastbesloten agitator. Hij heeft een paar vuistslagen uitgedeeld'', zei gisteravond de woordvoerder. Hij sprak Albanese beschuldigingen tegen als zouden de Fransen pro-Servisch zijn. KFOR-commandant Sir Michael Jackson zei gisteren naar aanleiding van de gebeurtenissen in Mitrovica en andere incidenten waarbij KFOR-soldaten door Albanezen zijn aangevallen, dat het UÇK de controle op de eigen achterban kwijt is. (Reuters, AFP, AP)