Regenjassen zijn sfeerverhogend

Dance Valley stond tot nu toe bekend om steevaste zonneschijn in grillige zomers, maar afgelopen zaterdag bokten de weergoden. De ruim honderd dance-acts en dj's, een aantal dat sinds het beginjaar 1995 verviervoudigd is, vierden het lustrum onder een bewolkte hemel en werden begeleid door miezer- en plensbuien. Hoewel daardoor het humeur van sommige festivalgangers enigszins getemperd werd, lieten de meesten zich niet uit het drassige veld slaan. ,,De regenjassen vind ik zelfs sfeerverhogend'', was het optimistische commentaar van Dennis Luts, een van de festivalorganisatoren. Hier en daar zag je inventieve hoofddeksels, of uit vuilniszakken gefabriceerde vlindervleugeltjes. Modderglijtaferelen à la Woodstock I en Dynamo Open Air werden niet waargenomen, het housepubliek gedroeg zich als verwacht: uitzinnig dansend voor het hoofdpodium en in de negen circustenten, ieder met eeneigen `housestijl' en een toepasselijk programma.

Het bezoekersaantal bedroeg bijna 40 duizend, ruim vijfduizend meer dan vorig jaar en bijna 32 duizend meer dan in 1995. Dat betekent meer voorzieningen, een uitgebreider terrein (compleet met kermisattractie, bungy-jump en tientallen kleding-, drank- en voedselkraampjes) en extra security-personeel, al was het maar om de tientallen valse entreebewijzen (à 90 gulden) te onderscheppen. Op kleine slordigheidjes na – de toegangspoorten gingen een half uur later open dan gepland – verliep de dag zonder gewelddadige incidenten of ongelukken. Dat is niet zo vreemd, volgens Jan Krul van Educare Ambulant, die in een EHBO-tent zorgdroeg voor opvang van klein fysiek en mentaal leed. Door het koelere weer is er minder `warmteletsel' en door de keuze van drugs van veel bezoekers (xtc en cannabis) zijn er minder vechtpartijen dan de combinatie alcohol/cannabis kan veroorzaken. Afgezien van wat lichthaperingen in de hardhouse-tent en een tien minuten durende technische storing tijdens het sfeervolle optreden van vaste Dance Valley-act Quazar was er niets te klagen over licht en geluid in de diverse tenten.

Op een gegeven moment trad wel een zekere house-hardhorendheid op. Met zoveel beats en grooves bijeen kan een scepticus zich afvragen of er nog wel vernieuwing in de dance te bespeuren is. De meeste dj's en acts waren de voorgaande jaren ook al geprogrammeerd, zoals Carl Cox, Billy Nasty, Tom Harding, Carlijn, Dimitri en Steve Rachmad en er waren minder live-optredens dan voorheen. De psychedelic-trance-tent was gesneuveld ten faveure van speedgarage en commerciële `Euro grooves'. Oude rotten, maar nieuw op Dance Valley waren technoplatengoochelaar Jeff Mills, het live-acidtechno-duo Phuture 303, Goldie, die een soepele, maar vrij eentonige jungle-set ten gehore bracht en Grooverider, die bewees dat hectisch-ritmische drum 'n' bass-klanken luid en opzwepend moeten zijn. Verrassend waren de wispelturige electrobeats van Freq Nasty en het Nederlandse Project 2000, dat met toetsenisten, drummer, fluitist en Senegalese zanger een combinatie van originele ambient, techno en jungle bracht.

Opvallend was dit jaar het grote aantal GSM's onder het publiek, dat vermoedelijk massaal het weerbericht beluisterde. Ondanks de buitentemperatuur werd een veelvoud van gekleurde zonnebrillen, pluche mini-rokken, bemodderde plateauzolen en onbedekt strak en lillend vlees gesignaleerd. Veel beweging is de beste methode om warm te blijven, bleek tijdens de hevigste hoosbui. Het veld voor het hoofdpodium werd gekleurd met dansende paraplu's.

Festival: Dance Valley. Bezocht: 7/8, Recreatieterrein Spaarnwoude.

    • Annemiek van Grondel