Pennings verbetert hoogspringrecord Wielart uit 1979

Hoogspringer Wilbert Pennings heeft zaterdag in het Duitse Eberstadt het twintig jaar oude Nederlandse record van Ruud Wielart verbeterd. Pennings maakte een sprong van 2,30 meter. Wielart sprong in 1979 twee centimeter minder hoog. ,,Het werd tijd'', zei de 24-jarige Pennings, student lucht- en ruimtevaart. ,,Het is te gek voor woorden dat het record zo lang heeft standgehouden.''

Met zijn hoogste sprong van zaterdag, gemaakt in de derde poging, heeft Pennings zich meteen geplaatst voor de Olympische Spelen van Sydney. Hij kwalificeerde zich ook voor de wereldkampioenschappen die deze maand in het Spaanse Sevilla worden gehouden. De Nederlandse WK-ploeg bestaat waarschijnlijk uit twaalf deelnemers, net zoveel als twee jaar geleden in Athene.

Afgelopen weekeinde was de laatste mogelijkheid tot kwalificatie voor de WK. Vandaag bespreekt technisch directeur Bert Paauw van de atletiekunie KNAU met de andere kaderleden de twijfelgevallen. De omvang van de ploeg valt Paauw tegen. ,,Ik had verwacht dat minstens vijftien atleten zich zouden plaatsen. Maar we moeten de ploeg zeker niet geforceerd vergroten.''

Andere atleten wisten zich zaterdag bij een laatste poging in het Belgische Hechtel niet te plaatsen voor de WK. Polsstokhoogspringers Laurens Looije en Chris Tamminga en de estafetteploeg (Janssen, Douglas, Van Balkom en Tilburg) redden het bij lange na niet. Stella Jongmans kwam op de 800 meter niet verder dan een tijd van 2.02,54. De WK-richttijd was 1.59,50. Jongmans deed mee aan de laatste twee WK's van 1995 en '97. In de laatste editie haalde ze de finale in Athene. ,,Als ik toch naar de WK zou mogen, weet ik zeker dat ik daar heel goed zal lopen'', deed de atlete een (vergeefs) beroep op de KNAU.

Twee atleten die de richtprestatie voor de WK wél haalden, mogen waarschijnlijk toch niet naar de WK. Kogelstootster Corrie de Bruin is wegens problemen met haar heup niet fit en blijft daardoor de laatste maanden ver beneden haar kunnen. Polsstokhoogspringer Rens Blom sprong in februari tijdens het indoorseizoen over 5,70 meter, maar hij kon vervolgens geen vormbehoud tonen. Hij bleef zaterdag in Hechtel op 5,01 meter steken. Marathonlopers Greg van Hest en Luc Krotwaar mogen op grond van hun prestaties naar de WK, maar zij willen niet.

Gert-Jan Liefers liep de WK-richttijd van 3.35 op de 1.500 meter net niet, maar hij mag mee naar Sevilla. Het talent uit Apeldoorn werd deze maand tweede bij de Europese kampioenschappen voor atleten onder 23 jaar. ,,Daarna hebben we tegen hem gezegd dat hij zich op de WK kon gaan voorbereiden'', aldus Paauw. Ook verspringster Sharon Jaklofsky zal vandaag te horen krijgen dat ze is geselecteerd voor de WK. Ze bleef slechts met een sprong van 6,64 meter één centimeter verwijderd van de richtafstand. Paauw: ,,Ze heeft de laatste weken een opvallende progressie getoond.''

Robin Korving en Marko Koers kwamen gisteren in actie bij het atletiekgala in Keulen. Zij maakten geen goede indruk. Hordeloper Korving kwam in botsing met een van de horden. Hij liet na zijn race op de 110 meter (vierde) meteen ijs aanbrengen op zijn gekwetste rechterenkel. Korving verwacht woensdag weer te kunnen starten in Zürich. Koers zocht naar de oorzaak voor zijn teleurstellende prestatie (negende) op de 1.500 meter. ,,Ik ben blij met de manier waarop ik mee kon met de groep, maar ik kom duidelijk hardheid tekort'', concludeerde Koers.

De WK-ploeg voor Sevilla ziet er als volgt uit: Van Balkom (100 en 200 meter), Douglas (100 en 200 meter), Jaklofsky (verspringen), Koeman (kogelstoten), Koers (1.500 meter), Korving (110 meter), Van der Kruk (discuswerpen), Liefers (1.500 meter), Maase (10.000 meter), Pennings (hoogspringen), Simon Vroemen (3.000 meter steeple) en Warners (tienkamp).

Rutger Smith heeft zaterdag bij de EK voor junioren in Riga zijn tweede gouden medaille veroverd. Na het kogelstoten zegevierde de 18-jarige atleet ook op het onderdeel discuswerpen.

Op pagina 15: JONGMANS