Namihaya Bank in Japan failliet

De regionale Namihaya Bank is zaterdag door de Japanse autoriteiten failliet verklaard. Het faillissement is opmerkelijk omdat de bank nog geen jaar bestaat.

De Namihaya Bank wilde recentelijk nog haar eigen vermogen versterken met een nieuwe aandelenuitgifte. Volledig oninbare leningen waren er volgens de bank niet. Het Financial Supervisory Agency (FSA) heeft die eigen beoordeling van de leningenportefeuille fors naar beneden bijgesteld. Namihaya blijkt plotsklaps veel meer verzuurde en oninbare leningen te hebben dan ze zelf toe heeft willen geven.

Volgens het FSA overschrijden de schulden van de bank de activa met ruim twee miljard gulden. Onder overheidstoezicht zet de Namihaya Bank voorlopig haar activiteiten voort. Na een grondige schoonmaak willen de autoriteiten proberen de bank aan een derde partij verkopen.

De Namihaya Bank ontstond in oktober vorig jaar op initiatief van het ministerie van Financiën uit een fusie van twee failliete banken: de Fukutoku Bank en Naniwa Bank. Beide zijn gevestigd in Osaka, de tweede stad van Japan, en de voormalige directie van de Fukutoku Bank is inmiddels gearresteerd wegens oplichting. De Deposit Insurance Corporation nam destijds slechte leningen ter waarde van ruim 4 miljard gulden over van de twee oude banken. De nieuwe Namihaya Bank had hierdoor een goede start moeten maken, maar nog geen half jaar later is de bank alweer over de kop.

Inmiddels is in Japan kritiek losgekomen op het ministerie van Financiën dat in oktober vorig jaar Fukutoku Bank en Naniwa Bank liet opgaan in de nieuwe Namihaya bank. Hakuo Yanagisawa, hoofd van de Financial Reconstruction Commission en verantwoordelijk voor het besluit de Namihaya Bank nu te sluiten, verdedigde afgelopen zaterdag het toenmalige besluit van Financiën. Volgens Yanagisawa was in de toenmalige overgangssituatie nu eenmaal haast geboden om onrust te bezweren.

Yanagisawa's Financial Reconstruction Commission en het controlerende Financial Supervisory Agency zijn beide pas afgelopen jaar in het leven geroepen om de chronische chaos in Japans financiële sector te bezweren.

Sinds Yanagisawa's aantreden zijn inmiddels vier regionale banken gesloten en twee landelijke, de Long Term Credit Bank en de Nippon Credit Bank.