Mu-ziq

Mike Paradinas is de man achter Mu-ziq, een Engels eenmansbedrijfje dat de afgelopen jaren de meest uiteenlopende soorten platen heeft afgeleverd. De eerste keer dat Mu-ziq van zich deed horen was in samenwerking met het decadente gitaargroepje The Auteurs: een onverwachte collaboratie voor de in experimentele elektronica gespecialiseerde Paradinas.

Sindsdien heeft hij ook met andere bekende mensen samengewerkt (Aphex Twin, Björk), maar is zelf in de luwte gebleven. Paradinas doet steeds waar hij zin in heeft. Op zijn nieuwste cd Royal Astronomy is dat een succesvol huwelijk tussen elektronische wiebelgeluiden en gedragen strijkorkesten. Eerst klinkt er een statige ouverture en vervolgens ontrolt zich een minimale instrumentatie waarin mishandelde synthesizers en op drift geraakte drummachines hun blubbergeluiden prijsgeven. Het één verwondt, zodat het ander weer kan verzachten, zo lijkt het. Af en toe meldt zich een gesampelde rapper die als het ware zijn tekst `scratcht', wat een gekmakend maar strak ritmisch effect geeft.

Niet alle stukken zijn even geslaagd (soms ontaardt het in overloos gerommel) maar meestal vinden de strijkers enerzijds en de synthesizers anderzijds elkaar in een mooie juxtapositie.

Mu-ziq: Royal Astronomy (cdhut55)

    • Hester Carvalho