Marokkanen protesteren tegen media

Circa zeventig Marokkanen hebben gisteren in Utrecht gedemonstreerd tegen berichtgeving in Nederlandse kranten over vermeende homoseksualiteit van de nieuwe Marokkaanse koning Mohammed VI.

Rond twee uur 's middags liepen ongeveer twintig Marokkanen vanaf het Jaarbeursplein in Utrecht naar de wijk Lombok. Op het Westplein was de groep tot zo'n zeventig personen gegroeid. Toen de groep een aantal minuten het verkeer blokkeerde door op een weg te gaan zitten en een buschauffeur claxonneerde, ging een van de demonstranten de bus in om de chauffeur op zijn gezicht te slaan.

Ook op het Westplein werden auto's, trams en bussen een uur tegengehouden. Toen de demonstranten op de terugweg Hoog Catharijne wilden betreden zijn zij door vijftien agenten met honden tegengehouden. Er werden geen aanhoudingen verricht.

De demonstranten eisen excuses van de Nederlandse media die hebben bericht dat Sidi Moulay Mohammed (35) homoseksueel zou zijn. Zij hebben aangekondigd anders opnieuw te zullen demonstreren. De vermeende geaardheid van Mohammed VI zou aanleiding hebben gegeven tot twijfel over zijn geschiktheid om het land te leiden, zo werd in Nederland bericht, omdat de nieuwe koning ook de Aanvoerder van de Gelovigen wordt, de religieuze leider van Marokko. Homoseksualiteit geldt onder moslims als `haraam', streng verboden.

Voorzitter Mohammed Khojja van het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN) steunt de demonstratie: ,,De argumenten van de demonstranten zijn meer dan juist. De Nederlandse samenleving is ziek en lijdt aan een klachtcultuur. Iemand moet de schuld krijgen. Wij zijn er doodziek van dat iedereen alles over ons kan zeggen. Zwarten en joden, dat ligt in Nederland te gevoelig. Dus worden het nu de Marokkanen.''

Volgens Khojja is de Marokkaanse gemeenschap er ,,doodziek'' van ,,dat in Nederland maar van alles over Marokkanen kan worden gezegd zonder ook maar iets te verifiëren.'' In oktober organiseert de KMAN daarom een nationaal congres voor de Marokkaanse gemeenschap, waar gesproken zal worden over een aanpak van de ,,onheuse bejegening'' van Marokkanen in Nederland.

Mohammed VI trad enkele uren voor zijn kroning in het huwelijk, omdat een Marokkaanse vorst volgens de grondwet gehuwd moet zijn. Dit gaf aanleiding tot geruchten, ofschoon Mohammeds vader Hassan II in 1961 eveneens direct na het overlijden van zijn vader in het huwelijk trad.