Kröller-Müller Museum koopt beeld Brancusi

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft het beeld Tête d'enfant endormi (Slapend kind) van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957) aangekocht. Met steun van de Grote Sponsor Loterij kocht het museum het veertien centimeter lange kunstwerk voor 350.000 gulden bij Sotheby's in New York. Het is het tweede beeld van Brancusi in de collectie van het Kröller-Müller.

Slapend kind is een portret van Brancusi's petekind, Alice Poiana. De beeldhouwer maakte in 1906 en 1907 drie versies in gips en een bronzen versie in 1908 in een oplage van zes. Eén van die zes bronzen exemplaren is nu door het museum verworven. Slapend kind markeert het figuratieve begin van een door `de vader van de moderne beeldhouwkunst' in 1906 begonnen reeks van werken op het thema `liggend hoofd'. Hij deed achttien jaar over de steeds abstracter wordende serie, die hij in 1924 afsloot met Le commencement du monde (Het begin van de wereld). Het Kröller-Müller kocht dit eivormig sculptuur van gepatineerd brons in 1995 voor 3,1 miljoen gulden bij Christie's in Londen.