Kroatië levert verdachte Martinovic uit aan tribunaal

Kroatië heeft vandaag de van oorlogsmisdaden verdachte Vinko Martinovic (35) uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. Dit na een klacht van het tribunaal over Kroatië bij de VN-Veiligheidsraad.

Martinovic, alias `Stela', sloot zich bij het begin van de Bosnische oorlog aan bij de fascistische Kroatische HOS-militie. Tijdens de oorlog tussen de Kroaten en moslims in Centraal-Bosnië van 1993-1994 was hij de rechterhand van de 52-jarige militieleider Mladen Naletilic (`Tuta').

Volgens het tribunaal maakte hun paramilitaire eenheid, de `Veroordeeldenbrigade', zich vanaf mei rond de stad Mostar schuldig aan een reeks moorden, mishandelingen, vernielingen en plunderingen, die leidden tot de uittocht van tienduizenden moslims. Ook waren zij verantwoordelijk voor detentiekampen, zoals het `Heliodrome' bij Mostar, waar gedetineerden werden vermoord, gemarteld, als menselijk schild gebruikt of bij levensgevaarlijke taken ingezet.

De dagvaarding tegen `Tuta' en `Stela' dateert van december 1998. Het tribunaal beklaagde zich onlangs bij de Veiligheidsraad over de Kroatische weigering het duo uit te leveren.

Of Kroatië Naletilic (`Tuta') uitlevert, is nog onduidelijk. `Tuta' liquideerde volgens The New York Times in de jaren tachtig voor de Joegoslavische geheime dienst UDB-a politieke tegenstanders, soms in samenwerking met de latere Servische militieleider Arkan. Volgens Kroatische bronnen was hij nauw bevriend met de vroegere Kroatische minister van Defensie Šušak, een architect van het Kroatische beleid in Bosnië tijdens de oorlog. In 1996 mocht hij nog straffeloos een ijveraar voor mensenrechten molesteren in de lobby van Hotel Intercontinental in Zagreb.

`Tuta', `Stela' en hun mafiaclan heersten vanaf de tweedeling van Mostar in 1993 de facto over het Kroatische deel van de stad. Nadat een schietpartij op moslims in 1997 internationale beroering wekte, raakte het duo uit de gratie.

Martinovic is in juni in Zagreb veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens een moord, maar in hoger beroep werd dat vonnis ongedaan gemaakt.