Jeltsin ontslaat premier Stepasjin

President Jeltsin heeft vandaag premier Sergej Stepasjin ontslagen en de chef van de geheime dienst, Vladimir Poetin, benoemd tot diens voorlopige opvolger. Hij zei te hopen dat Poetin hem als president zal opvolgen.

,,Vladimir Poetin heeft veel ervaring en kan garanderen dat de hervormingen doorgaan'', aldus de Russische president. Jeltsin bepaalde vandaag ook dat de Russen op 19 december een nieuw parlement kiezen.

Voor het ontslag van de pas in mei aangetreden Stepasjin is geen reden opgegeven. Stepasjin onderbrak op bevel van Jeltsin dit weekeinde een reis door het Wolga-gebied om naar Dagestan te reizen, waar Rusland zaterdag verwikkeld raakte in het ernstigste conflict in de noordelijke Kaukasus sinds het eind van de oorlog om Tsjetsjenië in 1996. Russische troepen openden in het grensgebied tussen de deelrepubliek Dagestan en Tsjetsjenië het vuur op fundamentalisten die er in de nacht van vrijdag op zaterdag vier dorpen bezetten.

Het ontslag van Stepasjin is het vierde van een Russische premier in anderhalf jaar: begin vorig jaar stuurde Jeltsin Viktor Tsjernomyrdin weg. Later dat jaar werd zijn opvolger Sergej Kirijenko ontslagen en in mei onderging diens opvolger Jevgeni Primakov hetzelfde lot. Stepasjin, die politiegeneraal is geweest, heeft zich als premier-van-drie-maanden nauwelijks kunnen profileren.

Volgens Russische media is Stepasjin aan de kant gezet op instigatie van medewerkers van Jeltsin, die een eigen kandidaat willen installeren voordat Rusland op 19 december voor parlementsverkiezingen naar de stembus gaat. Dat Jeltsin Poetin als zijn gewenste opvolger aanwees lijkt die analyse te bevestigen. Volgens anderen zoekt Jeltsin naar een mogelijkheid om de verkiezingen uit te stellen en een crisis te provoceren die hem in staat stelt volgend jaar zijn ambtstermijn te verlengen. Het Kremlin heeft dit scherp tegengesproken.

Vast staat wel dat Jeltsin tot dusverre geen kritiek had op Stepasjin.

Met Stepasjin is de hele Russische regering weggestuurd. Jeltsin heeft de Doema gevraagd in te stemmen met de benoeming van de 46-jarige Vladimir Poetin als premier. Tot dan zal Poetin de functies van Stepasjin waarnemen.

In Moskou zei Stepasjin vanochtend na zijn terugkeer uit Dagestan over zijn ontslag: ,,Ik heb Boris Jeltsin openhartig duidelijk gemaakt wat ik van mijn ontslag vind. Maar het is zijn recht, hij is de president'', aldus de ontslagen premier. Hij voegde daaraan toe zijn lot met dat van Jeltsin te blijven verbinden. De Russische televisie toonde later Stepasjin bij zijn afscheid van zijn kabinet. ,,Dit was een beschaafde regering. Een niet gecorrumpeerde regering'', aldus een geëmotioneerde Stepasjin. ,,Het belangrijkste is dat we optreden volgens de grondwet. De verkiezingen moeten op tijd worden gehouden. Ik denk dat onze natie niet weer, door wie dan ook, voor de gek kan worden gehouden.''

HOOFDARTIKEL: pagina 7