Internationale beurzen

LONDEN Op de beurs van Londen boekte de FTSE-index van belangrijkste aandelen vanmorgen een bescheiden winst van 29,7 punten (0,49 procent) op 6150,7 punten. De vrees voor een Amerikaanse renteverhoging voorkwam uitbundige koersstijgingen. British Telecom en BP Amoco droegen met bovengemiddelde koerswinst bij aan de hogere beutsgraadmeter. British Telecom realiseerde een koersstijging van 1,8 procent, de oliemaatschappij boekte 1,8 procent winst.

Het aandeel Sainsbury moest een stevige daling incasseren. Concurrent Asda, overgenomen door Wal-Mart, kondigde aanzienlijke prijsdalingen aan.

FRANKFURT

Op de beurs van Franfurt noteerde het Dax-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen kort na het middaguur een winst van 64,40 punten op 5074,87. Het ontslag van de Russische premier Sergej Stepasjin leek geen noemenswaardige invloed te hebben op de koersen. ,,Ik denk dat de Amerikaanse werkgelenheidscijfers een belangrijkere invloed hebben'', aldus een handelaar. Later deze week volgen opnieuw cijfers die meer inzicht zullen geven in de Amerikaanse conjunctuur.

Het aandeel Schering behoorde vanmorgen in Frankfurt tot de sterkste stijgers. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch stelde zijn verwachtingen voor het aandeel vanmorgen iets naar boven bij.

PARIJS

Evenals de andere Europese beurzen liet de Franse beurs vanmorgen bescheiden koersstijgingen zien. Het CAC40 koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde kort na de middag een winst van 58,38 punten op 4282,02 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen hoger gesloten na drie handelsdagen met koersverliezen. De Nikkei-index steeg met 106,21 punten (0,62 procent) tot 17.190,45. Handelaren schreven de opleving vooral toe aan een herstel van de koers van de dollar tegenover de yen. De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. De Hang Sengindex in Hongkong daalde met 1,68 procent. In Zuid-Korea sloten de aandelen gemiddeld 1,14 procent hoger. De beurs in Australië verloor 1 procent.