Hockeysters opnieuw te sterk voor Australië

De Nederlandse hockeysters hebben gisteren het vierlandentoernooi in Milton Keynes op hun naam geschreven. In de finale won de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek met 4-3 van wereld- en olympisch kampioen Australië. De beslissende treffer kwam in de verlenging op naam van strafcornerspecialiste Dillianne van den Boogaard. Nederland is in voorbereiding op het EK, dat op 18 augustus in Keulen begint. De titelverdediger vervolgt de oefencampagne zaterdag met een oefeninterland in Amstelveen tegen Spanje.

Net als bij het toernooi om de Champions Trophy, twee maanden geleden in Brisbane, liet Nederland zien over veerkracht te beschikken. Australië leidde bij rust met 3-1, onder meer door twee treffers van Bianca Langham. Fleur van de Kieft en Minke Smabers trokken de stand in de tweede helft alsnog gelijk. De treffer van Smabers viel in de allerlaatste minuut. In de daaropvolgende verlenging sloeg Van den Boogaard toe met een rake strafcorner.

Keeperstrainer Carel van der Staak, een assistent van Van 't Hek, was vooral tevreden over de getoonde strijdlust. ,,In de groepswedstrijd tegen Australië (3-3, red.) werd ook drie keer een achterstand goedgemaakt'', constateerde de voormalige coach van Kampong. ,,Nu is er weer volop karakter getoond.''

In het mannentoernooi ging de eindoverwinning naar Engeland. Het gastland won gisteren in de finale met 2-1 van Duitsland door doelpunten van aanvoerder Russel Garcia en spits Danny Hall. In de strijd om de derde plaats was Maleisië met 4-1 te sterk voor Polen, net als Duitsland en Engeland in voorbereiding op het EK.

Ook de Nederlandse mannenploeg is begonnen met de aanloop naar het EK, dat op 1 september in het Italiaanse Padova begint. Zaterdag won de ploeg van bondscoach Maurits Hendriks met 5-3 van Egypte, een dag later was de regerend wereld- en olympisch kampioen in Den Haag een maat te groot voor België, 3-2.

Woensdag begint in Amstelveen het jaarlijkse vierlandentoernooi. Achtereenvolgens Spanje (woensdag), Duitsland (donderdag) en Pakistan (zaterdag) zijn de tegenstanders van de ploeg die weer kan beschikken over doelman Ronald Jansen. Uit maatschappelijke overwegingen ontbrak de 35-jarige keeper van Den Bosch in juni bij het toernooi om de Champions Trophy. Ook verdediger Wouter van Pelt keerde terug.