Gullit riskeert boete na woede-uitbarsting

Ruud Gullit riskeert een geldboete van de Engelse voetbalbond. De trainer van Newcastle United had zaterdag na afloop van de verloren thuiswedstrijd tegen Aston Villa (0-1) zware kritiek op scheidsrechter Rennie. De Nederlander zei dat de arbiter verantwoordelijk was voor de nederlaag van zijn ploeg. Rennie stuurde twintig minuten voor tijd aanvoerder Shearer van Newcastle uit het veld. ,,Ze kunnen me beboeten wat ze willen, maar ik heb wel gelijk'', zei Gullit.

Shearer kreeg in zijn honderdste duel voor Newcastle zijn tweede gele kaart nadat hij tegenstander Taylor een elleboog had gegeven. De boosdoener beweerde dat het niet met opzet was gebeurd. Hij bleef bij die mening nadat hij de beelden had teruggezien. ,,Ik hoop dat het recht zal zegevieren'', zei Shearer. Vlak na zijn verwijdering maakte Joachim het winnende doelpunt voor Aston Villa.

Ook kampioen Manchester United had geen goede competitiestart. De ploeg kwam gisteren niet verder dan 1-1 tegen Everton. Manchester was veel sterker, maar kon het overwicht slechts in één doelpunt uitdrukken. Yorke zorgde na zeven minuten voor een 1-0 voorsprong. Vier minuten voor tijd verlengde Stam een kopbal van Barmby. Door toedoen van de Nederlandse international belandde de bal in eigen doel.

Arsenal behaalde een moeizame overwinning op Leicester United. Pas in blessuretijd wist de thuisclub door een treffer in eigen doel van de Jamaïcaan Sinclair de winst te pakken (2-1). Bergkamp, die met Kanu de aanval van Arsenal vormde, maakte het eerste doelpunt van zijn ploeg. Chelsea overklaste promovendus Sunderland met 4-0. De Uruguayaan Poyet scoorde twee keer.

Verrassend was de zege van debutant Bradford City met 1-0 bij Middlesbrough. Het enige doelpunt kwam vlak voor tijd op naam van veteraan Saunders. De spits werd pas afgelopen vrijdag van het Portugese Benfica overgenomen. Bradford City speelde 77 jaar geleden voor het laatst in de hoogste Engelse afdeling.

In Schotland behaalden de twee topclubs, Celtic en Glasgow Rangers, beide een ruime overwinning. Celtic versloeg in eigen stadion St.Johnstone met 3-0. Rangers, zonder de geblesseerde Nederlanders Numan en Van Bronckhorst, won met 4-0 bij Hearts. Mols maakte het tweede doelpunt. Voor Rangers staat komende woensdag de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen het Italiaanse Parma op het programma.

Frank van Eijs maakte gisteren zijn debuut in de Schotse competitie. De 27-jarige Nederlander tekende onlangs een tweejarig contract bij FC Dundee. Van Eijs speelde de afgelopen seizoenen bij amateurclub FC Vinkenslag uit Maastricht. Hij meldde zich voor een proeftraining in Dundee en maakte een dermate goede indruk op manager Jocky Scott dat hij mocht blijven. Zondag speelde de aanvaller mee in de thuiswedstrijd tegen Hibernian (3-4). Van Eijs scoorde niet, kreeg wel een gele kaart.

De Belgische competitie kende een spectaculair begin. De wedstrijd tussen kampioen Racing Genk en Westerlo eindigde in 6-6. De bekritiseerde scheidsrechter Ancion trok vier rode kaarten (twee voor beide partijen) en gaf vijf strafschoppen. Bij Westerlo maakte Brogno vier doelpunten, waarvan twee vanaf de strafschopstip. Voor Genk benutte Strupar drie penalties. Favorieten Club Brugge en Anderlecht wonnen respectievelijk van Sint Truiden (4-0) en Moeskroen (3-2). In totaal werden in de eerste speelronde in België negen spelers uit het veld gestuurd.

FC Barcelona heeft gisteravond de eerste wedstrijd om de Spaanse Supercup verloren. In Valencia werd het 1-0 voor de thuisclub door een treffer van Lopez. De overwinning van Valencia, vorig jaar ook al een Angstgegner voor Barcelona, was verdiend. In de eerste helft werd een treffer van Angulo afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

Bij Barcelona stonden de Nederlanders Hesp, Reiziger, Cocu, Kluivert, Zenden en Frank de Boer binnen de lijnen. Kluivert speelde onopvallend. Cocu werd in de tweede helft vervangen door Gabri. Zenden had daarvoor plaatsgemaakt voor de Portugees Simão. Volgende week wordt de tweede en beslissende wedstrijd om de Supercup in stadion Camp Nou gespeeld.