FNV vreest einde van loonmatiging

,,De looneis die FNV Bondgenoten het komende seizoen zal formuleren, gaat nog steeds uit van een matige 0,5 tot 1 procent bovenop de prijscompensatie'', zei CAO-coördinator Wouter Waleson van de grootste Nederlandse vakbond vanmorgen desgevraagd. ,,Maar na de berichten over voortdurende `exorbitante' inkomensverhogingen onder topbestuurders in het bedrijfsleven wordt het steeds moeilijker om deze matiging in de aanstaande discussies met onze kaderleden vol te houden.'' Zaterdag bleek uit een onderzoek van De Volkskrant dat de gemiddelde bezoldiging van de hoogste functionarissen in de bedrijven met ongeveer 8 procent is gestegen in 1998. De meeste gewone werknemers zagen hun loon toen met 2,8 procent omhoog gaan. De topdertig zag zijn inkomen zelfs met gemiddeld 35 procent groeien.

Het wordt daarom volgens Waleson steeds moeilijker de kaderleden te overreden de looneisen te matigen, ook omdat de grote inkomensverhogingen onder topmensen uit de bedrijven nu al jaren duren en ,,allang geen incidenten meer zijn''. Waleson: ,,Het gaat een jaartje wat minder met de economie, wordt ons alom voorgehouden. Dus hebben we onze eis voor het komende seizoen driekwart procent lager afgesteld. Maar door de opstelling van topmanagers groeit het risico dat dit niet haalbaar zal blijken.'' CNV-voorzitter Doekle Terpstra zegt ,,dat de Nederlandse arbeidsverhoudingen in snel tempo veramerikaniseren: veel voor weinigen en weinig voor velen''. Het CNV heeft het beleid van gematigde loonontwikkeling altijd gesteund. ,,Maar de explosieve stijging in de lonen van de top van het bedrijfsleven maakt dat moeilijker.''

Roel van de Kooij van het ondernemersverbond VNO-NCW benadrukt de noodzaak van voortgezette loonmatiging en ziet twee redenen voor de forse inkomensgroei onder topmanagers. ,,Er zijn te weinig van die topmensen waardoor er schaarste is op dat deel van de arbeidsmarkt. Bovendien wordt het Nederlandse bedrijfsleven steeds internationaler en dat heeft z'n effecten.'' Over het risico dat ook de modale werknemer meer zal eisen zegt Van der Kooij: ,,Wij hopen van niet, want dat is niet goed voor de werkgelegenheid.''

HOOFDARTIKELpagina 7