Feyenoord na vier jaar verlost van Arena-complex

Zeventig miljoen gulden besteedde Ajax aan de ingrijpende renovatie van zijn elftal, twee miljoen meer dan de totale begroting van Feyenoord, dat zich opvallend rustig hield op de transfermarkt. De koopwoede van de eeuwige rivaal leidde in het Rotterdamse kamp zelfs tot enige paniek, zij het niet bij coach Leo Beenhakker. Terwijl de voetballers van Feyenoord de 3-2 overwinning op Ajax in het prestigeduel om de Johan Cruijff-schaal vierden met een uitbundige vreugdedans door de Amsterdam Arena telde voor Beenhakker vooral het rendement van zijn beleid.

Waar in Amsterdam moeiteloos met miljoenen kan worden gesmeten om Ajax na een desastreus verlopen seizoen weer iets van zijn oude glans terug te geven, zijn Beenhakker en technisch-directeur Rob Baan bij Feyenoord gedwongen te handelen met de hand op de knip. De komst van de tot linksback getransformeerde aanvaller Thomas Rsaza (De Graafschap) en middenvelder Jan de Visser (Heerenveen) oogde weinig spectaculair en natuurlijk had Beenhakker zijn selectie nog wat meer willen uitbreiden. ,,Mijn enige zorg is dat ik nog niet alle posities dubbel kan bezetten. We kunnen niet al te veel tegenslag opvangen. Maar ik heb De Visser niet voor niets een toptransfer genoemd. Jan heeft de omschakeling naar Feyenoord moeiteloos verwerkt.''

Toch constateerde de 57-jarige trainer na de vooral psychologisch zo belangrijke zege op Ajax nog maar eens fijntjes dat een regerend landskampioen zich ook niet zo drastisch hoeft te versterken. ,,Ik ben blij dat mijn visie nu is bevestigd. Ik proefde twijfel en zelfs cynisme over onze aanpak. Maar is het zo vreemd dat Feyenoord met een ingespeeld elftal verder is dan Ajax, dat zeven à acht nieuwe spelers moet inpassen? Mij hoef je dat niet uit te leggen, de buitenwacht blijkbaar wel. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat dit elftal nog kan groeien. Ik heb de jongens wel voorgehouden dat ze op verschillende plaatsen moeten kunnen spelen. Vandaag voetbalde Paauwe voortreffelijk in het centrum van de verdediging en ook met Kalou achter Cruz was niets mis. We zijn flexibeler dan wel eens wordt gedacht.''

Voor het eerst sinds 1995, toen Mike Obiku Feyenoord met een golden goal in de verlenging van de bekerwedstrijd in het Olympisch Stadion langs Ajax loodste, wonnen de Rotterdammers weer in Amsterdam. En dat die overwinning plaatsvond in het kader van een opgeklopte seizoensouverture naar Engelse snit zal Feyenoord een zorg zijn. ,,We dreigden zo langzamerhand een Arena-complex te krijgen'', erkende Beenhakker. En licht geïrriteerd: ,,Herinner me nou niet aan die 6-0 nederlaag eind vorig seizoen, want toen liepen we na het behalen van de landstitel nog met een paard in de gang. Dat beschouw ik als een incident. Maar het zal duidelijk zijn dat we een mentale barrière hebben overwonnen in de wetenschap dat we Ajax over een maand weer in de Arena treffen.''

Ajax-coach Jan Wouters is inmiddels gewend geraakt aan verliezen. Toch zal het voor de oud-international vooral een pijnlijke gedachte zijn dat Feyenoord gisteren in de Arena zelfs drie basisspelers miste. Aanvoerder Jean-Paul van Gastel maakte na een hardnekkige liesblessure pas vijf minuten voor tijd zijn rentree, één minuut nadat centrumverdediger Paauwe met een prachtig doelpunt uit een verwoestende vrije trap overtuigend de honneurs had waargenomen voor de vormgever van Feyenoord. Het duo Konterman/Paauwe voldoet zo goed dat de inmiddels herstelde Kees van Wonderen vermoedelijk naar de zijkant van de verdediging moet uitwijken. Ook voor de geschorste Bosvelt had Beenhakker tegen Ajax een volwaardig alternatief.

Bosvelt fungeerde vorig seizoen als het cement tussen de stenen bij Feyenoord in een speelwijze die te vaak smaakte naar oud brood. Maar Beenhakker roemde juist Bosvelt als de controleur die vorig seizoen de grillen van zijn ,,momentenvoetballers'' Van Vossen, Cruz en Kalou compenseerde. Met Kalou heeft Feyenoord een speler in huis waarvoor het publiek naar het stadion komt en de sierlijke aanvaller uit Ivoorkust presenteerde zich gisteren als de kwelgeest van Ajax. De onervaren Mitchell Piqué werd op de linkerflank in het eerste half uur dolgedraaid door Kalou. En toen de rechtsbuiten van Feyenoord in het tweede bedrijf naar de positie achter de spitsen werd gedirigeerd, werd het Ajacied Richard Witschge soms zwart voor de ogen. Je zou Beenhakker bijna willen smeken om Kalou wekelijks op te stellen, zodat niet alleen de effectiviteit, maar ook de amusementswaarde van Feyenoord stijgt.

Kalou was gisteren de diamant in een elftal dat zich in een droomwereld moet hebben gewaand. Voor het eerst sinds mensenheugenis domineerde Feyenoord in de klassieker tegen Ajax, dat de chronische lekkages in de verdediging maar niet weet te repareren. Voor de vierde keer op rij in de voorbereiding keken de Amsterdammers binnen het kwartier tegen een 2-0 achterstand aan en de wisselwerking tussen Jan van Halst en Frank Verlaat in het hart van de defensie was in de eerste helft wederom bedroevend. Vooral positioneel maken deze routiniers fouten die hun komst naar Ajax nauwelijks rechtvaardigen.

Vanwege de blessures van zijn backs Tobiasen, Vierklau en De Cler zit Wouters krap in zijn verdedigers en dus heeft Ajax alweer een blanco cheque klaar liggen voor een echte kapitein in de laatste linie. Misschien kan Ajax zich spiegelen aan het uitgekiende transferbeleid van Feyenoord. De landskampioen zal ook dit seizoen ongetwijfeld een voorname kandidaat zijn voor de titel. Als Beenhakker er tevens in slaagt zijn uitgebalanceerde ploeg aantrekkelijker te laten voetballen, mag niemand zijn kwaliteiten als coach nog ter discussie stellen.

    • Robèrt Misset