Damrak vrij van rentevrees

De rentevrees is alweer voorbij. Deze stelling verkondigden sommige handelaren vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX-index leek hun gelijk te geven. De graadmeter noteerde rond het middaguur 5,75 punten hoger op 540,85.

Akzo Nobel viel op door een forse koerswinst van 2,65 euro op 42,80. De beleggers beloonden de verkoop van vezeldochter Acordis. Ze zijn blij dat het zorgenkindje voor bijna 2 miljard gulden wordt verkocht aan participatiemaatschappij CVC. Volgens effectenbank Stroeve is de prijs oké, omdat Akzo Nobel afscheid neemt van een niet erg winstgevend onderdeel dat opereert in een uiterst cyclische markt. Akzo Nobel wordt daardoor minder gevoelig voor de marktbewegingen, waardoor de winstgevendheid van het concern `substantieel' verbetert.

Volgens een beurshandelaar is de aandelenmarkt `uitgebottomd''. Hij noemde het opvallend dat de cyclische waarden herstel laten zien. Ook DSM dikte aan, mede door de transactie bij branchegenoot Akzo Nobel.

De nieuwe renteverhoging die de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, waarschijnlijk op 24 augustus bekend zal maken, is al verwerkt in de beurskoersen, zo oordeelde de handelaar. ,,We gaan uit van een plus van 0,25 procentpunt. De beurs is binnen een kleine maand van bijna 600 punten naar de 530 gegaan, een min van ongeveer 70 punten. Vanaf dit lagere niveau gaat het verder omhoog.'' Een herstel is mogelijk, omdat de gepubliceerde bedrijfswinsten `hoopgevend' zijn. Effectenbank ING Barings bleek in haar vandaag gepubliceerde marktverwachting niettemin somber. De neerwaartse trend is nog niet over, oordeelt de bank op basis van technische analyse: als de index onder de 534 punten komt, kan ze verder dalen naar de 520.