Cisco wil 2 miljard steken in Amerikaans KPMG-bedrijf

Cisco, producent van Internetapparatuur, wil voor een miljard dollar (ruim twee miljard gulden) een belang nemen in een dochterbedrijf van accountant en adviseur KPMG. Volgens KPMG is nog geen definitieve overeenstemming bereikt.

Deelname van Cisco in KPMG kan tot juridische problemen leiden omdat de participatie van buitenstaanders in accountantsbedrijven niet zonder meer toegestaan. De vrees bestaat dat daardoor het onafhankelijke oordeel van accountants in gevaar komt.

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times wil KPMG het geld van Cisco gebruiken om vierduizend ingenieurs en adviseurs in te huren die op Internet gebaseerde dienstverlening kunnen aanbieden.

Cisco, gespecialiseerd in zogeheten routers die Internetverkeer in bedrijfsnetwerken verwerken en naar het juiste adres sturen, zal de benodigde apparatuur leveren. De komende anderhalf jaar wil KPMG zes technologiecentra opzetten. In ruil voor de investering verkrijgt Cisco een belang van 20 procent in het Amerikaanse KPMG, onderdeel van KPMG International, het derde accountantsbedrijf ter wereld. Bestuursvoorzitters van de betrokken bedrijven zeggen in de Times dat ze veel te winnen hebben bij het centraal stellen van Internet in de bedrijfsstrategie.