Casagrande toont het wielerpeloton ouderwetse vorm

Wielrenner Francesco Casagrande heeft zaterdag de wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian gewonnen. De Italiaan behaalde zijn tweede opeenvolgende zege in deze klassieker. De Nederlander Michael Boogerd werd negende. De Moldaviër Andrei Tsjmil, rijdend met een Belgische licentie, eindigde op de vierde plaats. Hij is de nieuwe leider in het wereldbekerklassement. Tsjmil is de opvolger van de Belg Frank Vandenbroucke.

Op het heuvelachtige parcours in Noord-Spanje plaatste Casagrande een demarrage bij de beklimming Jaizkibel, op ongeveer dertig kilometer voor de finish. Hij werd korte tijd vergezeld door zijn landgenoten Leonardo Piepoli en Alberto Elli die het hoge tempo niet konden volhouden. Casagrande reed met een voorsprong van 43 seconden als eerste over de eindstreep. De Belg Rik Verbrugghe won de sprint van de achtervolgende groep.

Voor Casagrande betekende de titelprolongatie in San Sebastian een sportieve opsteker na maandenlang dopingleed. Vorig jaar werd hij vlak na zijn zege in de Spaanse wereldbekerwedstrijd na twee positieve dopingtesten geschorst en ontslagen door zijn ploeg Cofidis. Bij Casagrande werd een te hoog testosterongehalte geconstateerd. Hij ontkende schuld, maar mocht negen maanden niet koersen.

Dit voorjaar keerde Casagrande terug in het peloton. In het shirt van zijn nieuwe werkgever Vini Caldirola won hij in juni de Ronde van Zwitserland. Hij was favoriet voor de Tour de France, maar vlak voor aanvang kreeg zijn sponsor een startverbod. In de Ronde van Zwitserland werd bij zijn ploeggenoot Sergei Gontsjar een te hoge hematocrietwaarde vastgesteld. De hoge waarde kan duiden op het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO.

Voor Casagrande betekende de afwezigheid in de Tour een grote teleurstelling. Hij sprak zaterdag over revanchegevoelens. ,,Deze overwinning maakt voor mij het gemis van de Tour een beetje goed. Ik had daar op het podium kunnen eindigen'', zei Casagrande. Hij gaat zich nu richten op het wereldkampioenschap, begin oktober in Verona.

Elsbeth Vink is gisteren als tweede geëindigd in de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De Nederlandse wielrenster moest het na een rit over 94 kilometer van Pornic naar Aiguillon-sur-Vie in de sprint afleggen tegen de Duitse Ina Yoko Teutenberg.

Vink en Teutenberg demarreerden twintig kilometer voor de finish uit het peloton. ,,We hadden het parkoers goed bestudeerd'', analyseerde bondscoach Jean Paul van Poppel na afloop. ,,We wisten dat daar een kans lag weg te rijden. Helaas was Teutenberg te sterk in de sprint. Vink baalde, maar ze heeft gewoon goed gereden.''

Het optreden van Vink was opmerkelijk omdat de Brabantse in de Tour pas haar tweede internationale wedstrijd reed sinds haar liesoperatie in april. Eerder dan verwacht heeft ze haar rentree gemaakt. Bij de wereldbekerwedstrijd zaterdag in Frankrijk startte ze voor het eerst sinds de chirurgische ingreep weer in het internationale peloton.