België test ook mager exportvlees op pcb's

België gaat ook voor mager vlees, met 2 tot 20 procent vet, een verplichte pcb-test invoeren. Als Belgische exporteurs ook voor deze magere producten geen certificaat van goedkeuring kunnen overleggen, mogen zij niet uitvoeren. De regeling geldt voor alle voedingswaren die voor meer dan 2 procent uit dierlijk vet of eieren bestaan.

België voldoet hiermee aan een eis van de Europese Commissie, hoewel het zich hier lang tegen verzette. Door ook voor magere producten verplichte pcb-testen in te voeren, die moeten uitwijzen of sprake is van een te hoog dioxinegehalte, komt de export op korte termijn grotendeels stil te liggen. België beschikt namelijk niet over voldoende laboratioria om alle testen uit te voeren.

De Belgische regering heeft vrijdag besloten de Europese maatregel toch door te voeren. De Europese Commissie dreigde al met een strafprocedure tegen België bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. (ANP)