Akzo Nobel verkoopt zijn vezeldochter

Chemieconcern Akzo Nobel heeft zijn probleemdochter, de vezeldivisie Acordis, voor 825 miljoen euro (1,8 miljard gulden) verkocht aan de Europese investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Akzo Nobel overweegt een belang van 20 procent in Acordis te houden.

Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. Akzo Nobel besloot vorig jaar Acordis te verzelfstandigen door afsplitsing of verkoop. De vezeldivisie is het minst winstgevende en meest cyclische onderdeel van het concern.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast. Op de beurs steeg het aandeel van Akzo Nobel binnen een halfuur met bijna 6 procent tot 42,50 euro.

Acordis is in januari dit jaar ontstaan uit de vezeldochters van Akzo Nobel en het vorig jaar overgenomen Britse Courtaulds. Het bedrijf maakt vezels voor de textielindustrie, zoals nylon en viscose, en `industriële vezels', bijvoorbeeld voor autobanden of air-bags. Acordis heeft een omzet van 2,3 miljard euro (5 miljard gulden), ongeveer 18.000 werknemers en fabrieken in onder meer Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ruim de helft van Acordis is afkomstig van Akzo, de rest van Courtaulds. Bij Acordis is een reorganisatie gepland die ruim tweeduizend banen kost.

CVC is in Nederland de afgelopen jaren bekend geworden als de leidende partij bij de verzelfstandiging van onder meer het verpakkingsconcern Kappa (uit KNP BT), het drankenconcern Bols en Wavin, producent van PVC-buizen. CVC werkt daarbij samen met het zittende management van het bedrijf. Meestal worden de bedrijven waarin CVC investeert na een paar jaar naar de beurs gebracht.

Acordis zorgde in 1998 voor 25 procent van de omzet van Akzo Nobel en 5 procent van het bedrijfsresultaat. De afgelopen twee kwartalen liepen de resultaten nog verder terug en was de dochter nog net niet verliesgevend. Volgens Akzo werden de problemen veroorzaakt doordat de hele vezelindustrie in een conjunctureel dal verkeert.

Volgens analisten, die de prijs voor Acordis wat aan de lage kant noemen, kan het management van Akzo Nobel zich nu richten op de groeisectoren van het concern. Grote winstmaker is de farmaceutische dochter Organon. In verf (coatings) is Akzo Nobel sinds de acquisitie van Courtaulds wereldmarktleider met een aandeel van ongeveer 10 procent. Ook de chemiedivisie is veel winstgevender dan de vezels.

Met het geld voor Acordis kan Akzo de hoge schulden voor de acquisitie van Courtaulds aflossen. De rentekosten daarvan drukten afgelopen kwartaal zwaar op het resultaat. Courtaulds kostte Akzo Nobel 7,3 miljard gulden, waarvan 2,2 miljard is terugverdiend door verffabrieken door te verkopen.