Woede over `Little Boy'-oorbel

Ze staan nog net niet in de categorie `fun stuff' – grappige dingen – de oorbellen die het Nationaal Atoommuseum in Albuquerque, New Mexico op zijn website te koop aanbiedt. De sieraden in de vorm van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki zijn wel `exclusief' voor het museum (`waar vindt u anders een paar Fat Man of Little Boy oorbellen?'). Ze zijn ongeveer anderhalve centimeter groot en zien eruit als tamelijk getrouwe replica's van `Little Boy' en `Fat Man', zoals de bommen in de volksmond zijn gaan heten. Ze zijn alleen niet van uranium gemaakt, maar van zilver.

`Little Boy' viel op Hiroshima op 6 augustus 1945, gisteren precies 54 jaar geleden. De bom had een kracht die vergelijkbaar is met 13.000 ton TNT en maakte meer dan 130.000 slachtoffers. Drie dagen later volgde `Fat Man' op Nagasaki, die aan 45.000 mensen het leven. De bom op Hiroshima was, volgens de Internetsite van het museum een `uranium gun-type', `Fat Man' was daarentegen een meer gecompliceerd en krachtiger (20.000 ton TNT) plutonium implosie wapen. De foto toont glanzend donkerblauw en een kanarie-geel wapentuig.

Voor twintig dollar biedt het museum één exemplaar van beide schaalmodelletjes aan. Wie liever alleen twee `Fat Mans' heeft is 24 dollar kwijt, voor twee `Little Boys' moet 16 dollar worden neergeteld.

In Japan is met afschuw gereageerd op de verkoop van de oorbellen door het Nationaal Atoommuseum, dat zichzelf aanprijst als het op instigatie van het Congres opgerichte `officiële' museum voor nucleaire technologie. Het museum wordt betaald met geld van het ministerie van Energie en gesponsord door de defensie-industrie.

,,Blasfemisch'' noemt Kazuya Yasuda van de Japanse Raad tegen Atoom- en Waterstofbommen de sieraden. ,,Het onteert de gevoelens van degenen die hebben geleden onder de bommen op Hiroshima en Nagasaki.''

Samen met overlevenden van de aanslag op Hiroshima heeft zijn organisatie een officiële klacht ingediend tegen het museum. In Japan hebben gisteren, in aanwezigheid van premier Keizo Obuchi, ongeveer 50.000 mensen in stilte de meer dan 130.000 slachtoffers van de eerste atoombom herdacht.

In Amerika is met onbegrip op de Japanse woede gereageerd. Tegenover de BBC verklaarde een woordvoerder van het museum dat de oorbellen een eerbetoon zijn aan de wetenschappers die ertoe hebben bijgedragen dat de levens van veel Amerikaanse soldaten zijn gered.