Wie wordt kampioen?

Donderdag begint de Nederlandse voetbal- competitie. Zal Feyenoord de landstitel prolongeren?

Fritz Korbach, trainer Heracles Almelo en vorig jaar de enige deskundige in Tribune met de juiste voorspelling: ,,Had ik het vorig jaar goed? Mijn bankrekening staat al het hele jaar open, maar ik wacht nog steeds op een bijdrage van de manager van Feyenoord. Maar zonder gekheid, ik blijf een gewoon mens, geen profetisch medium. Het is moeilijk nu een voorspelling te doen. De competitie zal pas aan het eind van de rit worden beslist, terwijl Feyenoord vorig jaar rond de kerstdagen eigenlijk al kampioen was. Bij Ajax en PSV is de situatie nu wat stabieler, dus wordt de competitie spannender en minder voorspelbaar. Maar ik wil best een gokje wagen. De factor geluk zal een belangrijke rol spelen, dus zet ik mijn geld op lucky Ajax. Feyenoord wordt tweede en PSV eindigt op de derde plaats.''

Simon Kistemaker, trainer Telstar: ,,Feyenoord zal opnieuw kampioen worden, al zal het gat met de nummers twee en drie niet zo groot zijn als afgelopen jaar. PSV en Ajax zijn duidelijk dichterbij gekomen, maar hebben meer tijd nodig om de nieuwe aankopen in te passen. Vooral in het begin van de competitie ligt daar het voordeel voor Feyenoord, dat met bijna hetzelfde elftal aan het seizoen begint. Willem II en Vitesse zullen niet voor een verrassing zorgen, maar gewoon achter de topdrie eindigen. Het is toch allemaal een kwestie van geld.''

Kees Jansma, voetbalverslaggever Canal+ en voorzitter Alphense Boys: ,,Het niveau van de Nederlandse voetbalcompetitie is niet om over naar huis te schrijven. Voetbaltechnisch zal het er niet op vooruit gaan, het wordt hooguit spannender. Feyenoord kan dit jaar nog teren op het ingespeelde elftal van vorig jaar, maar zal zich straks ook nadrukkelijker op de transfermarkt moeten begeven. Ajax heeft met Machlas een heel goede speler in huis die in zijn eentje de competitie aardiger maakt. Maar de defensie van de Amsterdammers is zwak. Ik heb Frank Verlaat al met mezelf vergeleken, zo traag is hij. Feyenoord heeft een sterke verdediging, Ajax een goede aanval. Dat belooft wat voor de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal. Ik gok op een kleine overwinning voor Feyenoord, maar ik moet zeggen dat ik meestal maar één uitslag goed heb in de Toto.''

John Bosman, aanvaller AZ: ,,Mijn gevoel zegt dat PSV dit jaar de landstitel pakt, omdat de club goeie spelers en een goede trainer heeft gehaald. Het sterke collectief van Feyenoord krijgt het moeilijker, want alle ogen zijn nu op die ploeg gericht. Ajax draait nog moeizaam, maar heeft wel spelers in huis die de Nederlandse competitie aantrekkelijker kunnen maken. Willem II, de verrassing van het afgelopen jaar, heeft een zwaar seizoen voor de boeg. De club mag meedoen aan de Champions League, maar dat zal ze uiteindelijk opbreken in de competitie.''

Martin Jol, trainer RKC Waalwijk: ,,Willem II zal opnieuw hoog eindigen, PSV zie ik toch niet boven de vierde plaats uitkomen. De Eindhovenaren spelen weer hetzelfde strakke systeem als vorig seizoen, waarbij ze steeds een middenvelder tekort komen. Het wordt tijd dat PSV eens wat anders verzint, want die club heeft wel goeie spelers. Ajax laat morgen in het duel om de Johan Cruijff-schaal al zien dat ze goeie spelers hebben. En de Amsterdamse club zal dit jaar zeker brengen wat er wordt verwacht. Feyenoord heeft een sterk team en is ook zeker titelkandidaat, maar zal het veel zwaarder krijgen dan vorig jaar.''

Johan Derksen, adjunct-hoofdredacteur Voetbal International: ,,De aankopen van Ajax zijn weinig creatief, niet echt indrukwekkend. PSV heeft een sterker team, maar Feyenoord is het beste uit de transferperiode gekomen. Op internationaal niveau speelt Nederland een figurantenrol. De verschillen met de rest van Europa worden steeds groter, we raken steeds meer goede voetballers kwijt aan buitenlandse clubs die meer betalen. Het is sowieso maatschappelijk onverantwoord dat de minister-president 250.000 gulden verdient en een linksback van Ajax 5 miljoen.''

    • Annemarie van der Tuijn