Vrijspraak in zaak van roofmoorden na zware eis

. Een veertigjarige man uit Lelystad is donderdag door de Zwolse rechtbank vrijgesproken van twee roofmoorden. De rechtbank acht niet overtuigend bewezen dat hij vorig jaar twee bejaarde vrouwen om het leven heeft gebracht.

De man hoorde twee weken geleden twintig jaar cel tegen zich eisen. Advocaat C. Korvinus noemde het onderzoek van het Openbaar Ministerie tijdens het proces `amateuristisch' en eiste onmiddellijke vrijlating van zijn cliënt. De rechtbank willigde deze eis de volgende morgen in, zonder nadere toelichting.

De man heeft altijd ontkend schuldig te zijn, maar had voor het tijdstip van beide moorden geen alibi. Bovendien legde hij tijdens het onderzoek herhaaldelijk tegenstrijdige verklaringen af. Volgens Korvinus is er echter geen sluitend bewijs dat zijn cliënt verantwoordelijk is voor de moorden. Hij noemde de vrijspraak dan ook `geen verrassing'.

De man werd ervan verdacht in augustus vorig jaar een 87-jarige vrouw 's avonds in haar woning te Lelystad hebben vermoord. Hij zou er vervolgens met haar sieraden vandoor zijn gegaan. Ook werd hij verdacht van een moord in Amsterdam op de bejaarde moeder van zijn toenmalige partner.

De huisarts stelde in het eerste geval aanvankelijk een natuurlijke dood vast. Na aanwijzingen van een medewerker van een begrafenisonderneming werd ontdekt dat de vrouw was vermoord. De verdachte werkte regelmatig als klusjesman bij de bejaarde buurvrouw van het slachtoffer.

Het Openbaar Ministerie beslist begin volgende week of het in hoger beroep gaat. Als hoger beroep uitblijft, zal de man een schadeclaim bij justitie indienen. (ANP)