Vissers claimen `bouwschade'

De visserij laat onderzoeken hoe ze schadevergoeding kunnen krijgen voor de geplande bebouwing voor de kust, zoals een luchthaven en een groot windmolenpark. Ook de uitbreiding van de Maasvlakte zal effecten op de visserij en de visstand hebben, stelde voorzitter D.J. Langstraat van het Productschap Vis vanmorgen bij de Dag van de Nederlandse Zeevisserij in Katwijk.

De vissers keren zich overigens niet tegen de bouwwerken. ,,Met nee tegen alles zeggen, zullen wij het niet winnen. Daarvoor zijn de economische krachtsverhoudingen te verschillend. Onze insteek is de activiteiten zo bij te stellen dat onze schade wordt beperkt. Uiteraard zal schade gecompenseerd moeten worden.''

Het Productschap Vis laat een advocatenkantoor de mogelijkheden voor schadeclaims onderzoeken.

Langstraat meldde ook te bezien hoe de vissers tegemoet kunnen komen aan de nieuwe Europese eisen om de vloot in te krimpen. Nederland voldoet niet aan de eisen, maar leeft wel de vangstquota goed na. (ANP)