Televisie

DOCUMENTAIRES

Maskers. Herhaling van een driedelige serie over racisme die gemaakt werd naar aanleiding van het Europese jaar tegen racisme. De 17-jarige Engelse jongen Andrew Pallet ontdekt bij zichzelf racisme. Hij kan dat niet geloven en begint een zoektocht naar de oorsprong. Ned.2, 18.30-19.00u.

Fruitful Earth. Serie over de geschiedenis van Groot-Brittannië. Rond 1860 leidden nieuwe landbouwtechnieken tot opstand op het platteland. BBC2, 19.40-20.30u.

Total Eclipse. Men probeert door middel van totale zonsverduisteringen de grootte van de zon te bepalen. Al eeuwen is er een prangende vraag: Krimpt de zon? BBC1, 20.30-21.00u.

The Mayfair Set. Slot van een serie over de leden van de Clermont Club, een groep opportunisten in de jaren zestig. Tegen de jaren '80 was het voor de meesten gedaan met het luxe leventje. Alleen voor Tiny Rowland, Jams Goldsmith en Mohammed Al Fayed hield het nog niet op. BBC2, 21.00-22.00u.

Astronomisch magazine. Vandaag aandacht voor de komende zonsverduistering: Wat zal er te zien zijn en waar en welke veiligheidsmaatregelen moet je treffen om er naar te kijken? BBC1, 0.40-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Zomergasten. In deze tweede avondvullende aflevering praat Adriaan van Dis met de Belgische schrijver Tom Lanoye naar aanleiding van fragmenten uit de film C'est arrivée près de chez vouz, het Vlaamse Blok, de affaire Dutroux en schaamteloosheid in de programma's van Ruby Wax en Arjan Ederveen. Ned.3, 20.40-23.55u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag uit de Amsterdamse Arena van de wedstrijd tussen landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar Ajax om de Johan Cruijffschaal. Met nabeschouwing. Veronica, 14.20-16.40u.

KUNST

Hoogtepunten uit de Europese Kunst. Vanavond staat met de ontdekking van nieuwe continenten, de herwaardering van de antieke architectuur en het ontdekken van perspectief, ruimte, kleur en anatomie de Renaissance centraal. Ned.1, 18.33-19.30u.

FILM

Savage Land (Dean Hamilton, 1994, VS). Jeugdfilm speelt zich af in het Wilde Westen. Broer en zus reizen met postkoets naar hun vader als zij overvallen worden door bandieten. Gelukkig zijn de kinderen hen te slim af. RTL4, 12.20-14.00u., met reclame.

The Big Picture Christopher Guest, 1989, VS). Er gingen mensen speciaal naar de bioscoop voor het gastrolletje dat John Cleese in dit regiedebuut van acteur Guest speelt. Kevin Bacon speelt de hoofdrol van filmacademiestudent die het helemaal wil gaan maken in Hollywood, en er al snel achterkomt dat daar een hoge prijs voor moet worden betaald. SBS6, 13.35-15.20u., met reclame.

Noises Off (Peter Bogdanovich, 1992, VS). Flauwe komedie over theaterregisseur Michael Caine die meer oog heeft voor zijn mooie hoofdrolspeelster dan voor het slagen van hun voorstelling. RTL4, 14.00-15.50u., met reclame.

. To Catch a Thief (Alfred Hitchcock, 1955, VS). Blake Edwards slaagde er in 1974 in om het scenario van To Catch a Thief beter en leuker te verfilmen dan de meester zelf. The Return of the Pink Panther doet in niets meer denken aan het origineel waarin de charmante Cary Grant een meesterinbreker met pensioen speelt, die samen met Grace Kelly moet bewijzen dat hij onschuldig is aan reeks inbraken in Cannes. Veel romantiek en weinig spanning. ZDF, 15.20-17.00u., nagesynchroniseerd.

The Champ (Franco Zeffirelli, 1979, VS). Binnenkort kunnen we in de autobiografische film Tea With Mussolini zien hoe de flamboyante regisseur Franco Zeffirelli is geworden wie hij is. Sentimenteel en overdadig. Dat werkt soms wel. Maar vaker niet, zoals in dit zakdoekendrama waarin Jon Voigt en Faye Dunaway elkaar de voogdij over hun schattige zoontje betwisten. BBC1, 15.40-17.40u.

. Star Trek VI: The Undiscovered Country (Nicholas Meyer, 1991, VS). Nooit meer `Beam me up, Scotty', na zes bioscoopfilms was de rek eruit en moest de oude crew van Captain Kirk plaatsmaken voor Captain Picard en de zijnen. De vaandel wordt echter pas overgedragen in de aanstaande dinsdag door SBS6 uit te zenden Star Trek: Generations, maar in The Undiscovered Country kunnen we Spock al horen verzuchten dat zijn Vulcaanse botten stram beginnen te worden. SBS6, 19.30-21.30u., met reclame.

Nur über meine Leiche Rainer Matsutani, 1995, Duitsland). Komedie waarin overleden vrouwenversierder terug mag keren naar aarde als hij het goed maakt met de vrouwen wier hart hij brak. VRT, 21.10-22.50u.

Tin Cup (Ron Shelton, 1996, VS). Smeuïge comedy voor de fans van Kevin Costner, die de rol van aan lager wal geraakte golfprof die er weer bovenop komt als hij psychiater Rene Russo de fijne kneepjes van zijn sport mag bijbrengen. Ook Donn Johnson valt op als arrogante kwal die het ook op Russo heeft voorzien. BBC1, 22.30-0.40u.

New Yersey Drive (Nick Gomez, 1995, VS). Letterlijk zwart-wit portret van twee zwarte tieners uit Newark. New Yersey (de `car theft capital of the world') die hun dagen doorbrengen met kruimelmisdrijven en joyriding en het aan de stok krijgen met racistische politieagenten. Stereotyperingen verraden de hand van Spike Lee als uitvoerend producent, meenden de critici weinig complimenteus. BBC2, 1.20-3.00u.

. The River/La Fleuve (Jean Renoir, 1951, India). Renoir draaide zijn eerste kleurenfilm in India en aan alles is te zien dat hij verliefd werd op de overweldigende kleurenpracht. Daardoor werd de film vergeleken met het schilderwerk van zijn vader, de impressionist Auguste. Neef Claude stond achter de camera, wat het geheel tot een familieproductie maakte. Gecentreerd rondom de Ganges vertelt Renoir (die met Rumer Godden diens boek tot scenario verwerkte) de liefdesgeschiedenis van drie meisje voor een Amerikaanse soldaat. ZDF, 2.00-3.35u., nagesynchroniseerd.

Mystery Island (Gene W. Scott, 1980, Australië). Australische jeugdfilm over vier kinderen die schipbreuk leiden, op een onbewoond eiland terechtkomen en daar een achtergebleven piraat ontdekken. Maandag, ZDF, 9.30-10.45u., nagesynchroniseerd.

Tischlein deck dich (Jürgen von Alten, 1956, BRD). Sprookjesfilm. Maandag, ARD, 10.20-11.30u.

. Saboteur (Alfred Hitchcock, 1942, VS). Robert Cummings wordt verdacht van oorlogssabotage en probeert met Priscilla Lane de ware dader te achterhalen. Zeer sfeervol gefilmd, al laat het verhaal hier en daar wat steekjes vallen. Met klassieke slotscène op het Vrijheidsbeeld. Maandag, BBC2, 12.15-14.00u., zwart-wit.

The Hindenburg (Robert Wise, 1975, VS). Rampenfilm uit de hoogtijdagen van het genre over het neerstorten van de Zeppelin in 1937. Maandag, RTL4, 12.40-15.05u., met reclame.

Songwriter (Alan Rudolph, 1984, VS). Gezellige muziekfilm waarin country & westernster Willie Nelson en zanger/acteur Kris Kristofferson niet veel meer hoeven te doen dan zichzelf te zijn en ruimte te maken voor de vele liedjes die ze schreven. Maandag, SBS6, 14.00-15.35u., met reclame.