Squashers voelen zich slachtoffer van politiek spel

Squashers Eric Smit en Ronald Cune ontbreken volgende week bij het landentoernooi om de wereldbeker in Den Bosch. Beiden hebben te horen gekregen dat ze niet meer voor de nationale selectie worden uitgenodigd omdat de Nederlandse squashbond (SBN) wil verjongen. Cune ging tevergeefs in beroep tegen het besluit. Wel gaf de beroepscommissie van de SBN het bestuur een berisping voor de onzorgvuldige manier waarop in deze kwestie met de speler is omgesprongen.

Cune, vijfde bij het laatste NK, voelt zich beledigd. ,,Ik heb dertien jaar voor de nationale ploegen gespeeld. En nu krijg ik ineens een brief van Hans Arends (technisch coördinator, red.) waar de honden geen brood van lusten. Ik zou niet stressbestendig zijn en ik zou nooit belangrijke wedstrijden winnen. Schandalig, belachelijk.''

Smit is niet van plan het er bij te laten zitten. Hij overweegt naar de burgerrechter te stappen. Eerst wil hij het antwoord afwachten op de brief die hij bijna twee maanden geleden naar het bondsbestuur verstuurde en waarin hij zijn grieven uitte.

Smit (32) en Cune (31) vinden het onterecht dat ze geen kans hebben gekregen om te bewijzen dat ze nog steeds thuis horen in de ploeg. ,,Natuurlijk hoor ik er nog in'', zegt Smit. ,,Ik ben al vier jaar lang de nummer twee van Nederland en heb zelfs nog nooit van een jongere Nederlandse speler verloren! Eén game van Tommy Berden, dat is alles. Ik tik al die jonge knapen er nog makkelijk vanaf. En dan word je toch zo uit de ploeg gedonderd.'' Cune: ,,Niemand kan een plek in de ploeg claimen, ik dus ook niet. Ik wil alleen een eerlijke kans om me in de selectie te spelen.''

Volgens Smit is er ,,een triest politiek spel'' gespeeld. Hij zou te lastig zijn. Smit kwam dit jaar in opspraak nadat hij in een interview had gezegd dat hijzelf en andere suashers weleens marihuana roken. Bovendien was hij niet erg lovend over vrouwelijke squashers. Hij werd voorlopig geschorst. De strafcommissie achtte hem daarna schuldig aan het in diskrediet brengen van de squashsport. De eis van 2.000 gulden boete en een jaar schorsing werd echter niet toegewezen. Smit kwam er vanaf met een geldstraf van 350 gulden. Hij is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Bondsdirecteur Marc Ghering ontkent dat het verleden van de Amsterdammer heeft meegespeeld in het besluit hem niet meer te selecteren. ,,Dat staat helemaal los van elkaar.'' Afgezien van het argument van de verjonging stelt Ghering dat Smit en Cune hun maatschappelijke carrière tegenwoordig voorrang geven. Reactie van Smit: ,,Dat mag toch geen argument zijn! Het gaat er om dat je een team van de beste Nederlandse squashers op de baan hebt staan. En dan maakt het niet uit of je een fulltime-speler bent of een putjesschepper die in zijn vrije tijd squasht.''

Smit en Cune vermoeden dat technisch coördinator Arends eigenhandig heeft besloten hen te dumpen. ,,Er is niet eens een bondscoach!'' De coach bij de mannen, Sjef van der Heijden, werd in mei ontslagen na interne problemen. Maar volgens directeur Ghering heeft Van der Heijden wel degelijk nog de hand gehad in de nieuwe selectie. ,,Want zo'n besluit neem je niet even op een maandagmiddag.''

De taken van Van der Heijden worden voorlopig waargenomen door vrouwenbondscoach Babette Hoogendoorn. De veelvoudig nationaal kampioene zegt ook niet te weten hoe de selectie voor het toernooi om de wereldbeker tot stand is gekomen. ,,Ik heb er elk geval niets mee te maken gehad.'' Hoogendoorn noemt de manier waarop Smit en Cune zijn bedankt ongelukkig. ,,Ik ben het volledig mee eens dat er verjongd moet worden. Een jonge speler hoeft ook niet altijd beter te zijn dan een oudere. Maar je kan het niet maken de oude spelers helemaal geen kans meer te geven.''

Nationaal kampioen Lucas Buit is ook al 32 jaar, maar maakt wel deel uit van de nationale ploeg. De jongeren Tommy Berden en Ronald van der Boogaard completeren de mannenselectie. Het toernooi, dat dinsdag in Den Bosch begint, wordt met gemengde teams gespeeld. Elke wedstrijd bestaat uit twee mannen- en één vrouwenpartij. Nederland is als elfde geplaatst, maar richt zich op een plaats bij de beste acht.

    • Hans Klippus