Spanje: opnieuw rel om zaak-Pinochet

In Spanje is geschokt gereageerd op uitspraken, die de hoogste openbaar aanklager Pedro Rubira in verband met de zaak-Pinochet heeft gedaan. Volgens Rubira valt het `soort' martelingen dat onder het regime van de Chileense dictator Pinochet zou zijn begaan, niet onder de Spaanse wetgeving.

De procureur-generaal meent dat de Spaanse wet alleen toepasbaar is op gevallen van marteling die zijn begaan tijdens onderzoek door gerechtelijke instanties. Aangezien de martelingen in Chili tot doel hadden terreur te zaaien onder de bevolking en niet bedoeld waren om informatie los te krijgen van arrestanten, valt de zaak-Pinochet niet onder de bevoegdheid van de Spaanse rechter, schrijft Rubira in een brief aan de regering waarin hij pleit vrijlating van de oud-dictator.

Eerder deze week leidde het gerucht dat Spanje het in de zaak-Pinochet op een akkoordje wil gooien met Chili en de zaak wil voorleggen aan een internationale arbitrage-commissie eveneens tot consternatie. De Spaanse regering ontkent dit overigens en zegt dat het de juridische procedure in Spanje volledig zal respecteren. Pinochet werd vorig jaar oktober gearresteerd en staat in Londen onder huisarrest. Spanje heeft om zijn uitlevering gevraagd.

De uitspraken van Rubira hebben in Spanje een storm van protesten veroorzaakt. Een woordvoerder van de socialistische partij eiste het ontslag van de openbare aanklager, ook wegens de ,,onbeschaamde'' vergelijking die Rubira heeft gemaakt tussen Pinochet en de Spaanse koning Juan Carlos, die, volgens de openbaar aanklager, zich beiden kunnen beroepen op immuniteit als staatshoofd.

Het dagblad El País schrijft in het commentaar dat Rubira's classificatie van het soort martelingen dat al dan niet onder de Spaanse wet valt, ,,elk democratisch-denkend mens zouden doen blozen''. De andere kranten sluiten zich over het algemeen bij die mening aan. (Reuters)