Scania Zwolle verrast door Volvo

Het personeel van vrachtwagenbedrijf Scania in Zwolle reageerde gisteren verrast op de overname door Volvo. ,,We wisten dat er gesprekken gaande waren, maar dan nog slaat het nieuws in als een bom'', vindt productiemanager W. Drost. Een eerdere poging van Volvo om Scania in te lijven mislukte in januari.

,,De sfeer op de werkvloer was vanmiddag positief'', zei Drost gisteren. ,,Het personeel denkt dat we straks sterker staan omdat we een stuk groeien.''

De Zwolse fabriek is voor Scania van groot belang. Jaarlijks rollen er 20.000 trucks van de lopende band. Dat is de helft van de Europese verkopen en een derde van Scania's totale productie. Recentelijk wees Scania's directie de fabriek in Zwolle aan als Europese hoofdvestiging voor truckassemblage. Nieuwe orders komen daardoor in Zwolle terecht en niet bij de fabrieken in Zweden en Frankrijk. Het moederbedrijf koos voor Zwolle om de centrale ligging. De belangrijkste afnemende landen zijn Engeland, Duitsland, Nederland en België.

Behalve de vestiging in Zwolle is er ook nog een afdeling van 400 man in het Drentse Meppel. Daar worden cabines voor vrachtwagens in elkaar gezet. De Meppelse vestiging staat echter op de nominatie te verdwijnen. Over enkele jaren verkast de assemblage van cabines naar Zweden.,,Die verhuizing kost zeker geen banen, want we gaan in Zwolle uitbreiden'', zegt Drost. ,,Het personeel van Meppel komt bij ons. Daar is een garantie voor afgegeven.'' In beide vestigingen werken ongeveer 2150 mensen. (ANP)