Rus gewond bij aanvallen op KFOR

Bij een zevental aanvallen op KFOR-troepen in Kosovo zijn donderdagnacht zestien Albanezen aangehouden. Een Russische soldaat liep een schotwond op in zijn been.

Bij drie van de zeven incidenten waren Russische KFOR-troepen betrokken. In Kosovska Kamenica, waar de Albanezen al twee weken tegen de Russen betogen, raakte een Russische soldaat gewond bij een schotenwisseling. Bij Urosevac vielen Albanezen Amerikaanse mariniers aan die een Servisch huis bewaakten. Na een vuurgevecht vluchtten de aanvallers. Een zwaar gewonde Albanees werd later in het ziekenhuis van Priština aangehouden. Duitse KFOR-soldaten arresteerden bij Prizren vijf Albanese aanvallers. Ook bij de steden Djakovica en Pec werden KFOR-patrouilles onder vuur genomen.

KFOR-woordvoerder Joosten noemde de incidenten gisteren ,,zorgwekkend''. Dit weekeind gaat in Priština voor het eerst de gewapende VN-politiemacht zelfstandig op patrouille. Slechts zo'n 350 van de 3.100 toegezegde politiemensen zijn nu in Kosovo. Ze hebben normale politiebevoegdheden en moeten een eind maken aan de anarchie in Kosovo. (AP, Reuters)